EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Картел на социологически агенции?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Картел на социологически агенции?

mail06:25 | 24.05.2014прегледи 1740 коментарикоментари 1


Политологът Антоний Гълъбов изрази опасения, че за изборите за Европейски парламент в неделя ще бъдат регистрирани над 60 хил. наблюдатели, много от които няма да наблюдават вота, а ще се опитват да контролират избирателите. В интервю за "Преди всички" Гълъбов призова при всяко нарушение от страна на наблюдатели или застъпници в изборния ден гражданите да сигнализират незабавно. По думите му, няколко социологически агенции оповестяват данни, които целят да откажат хората да гласуват:

В социологическия сегмент на този пазар има картелно споразумение. Това е картел, който функционира през няколко социологически агенции и който има различни измерения от социологията. Политическите партии имат какво да губят. Това, което се случи в Бобов дол! Изключително скандалната реакция от страна на ЦИК и от страна на разследващите органи е генерична политическа корупция. Неспособността на държавата да защити своите граждани е много тежък проблем.

През последната седмица излязоха няколко социологически изследвания за предстоящия евровот. Ето данните.

Според прогнозите си „Алфа Рисърч” и „Екзакта” в следващия ЕП ГЕРБ ще имат 6 мандата, а БСП- 5.

"Екзакта рисърч груп" прогнозира избирателна активност 32-38 процента. При активност от 35 на сто очакваме да гласуват около 2 400 000 българи, посочват от "Екзакта". Според прогнозата на агенцията ГЕРБ получава 28.5 на сто от вота на твърдо решилите да гласуват и ще има 6 мандата. Коалиция за България има 24 процента от гласовете на твърдо решилите на отидат до урните или 5 мандата, ДПС - 11.3 на сто и 2-3 мандата, "България без цензура" - 11.1 на сто и 2-3 мандата, Реформаторският блок - 6.2 на сто и един мандат, а АБВ - 5.8 на сто - с нула или един мандат.

Според „Алфа Рисърч” активността би била около 38% – равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години. С най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за него заявяват 27.3% от решилите да гласуват в неделя.

БСП заема втора позиция с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията.

ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите.

Масираната кампания на България без цензура осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент.

Активизацията на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на Реформаторския блок – с 5.9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител в Европейския парламент.

Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намеси в разпределението на мандатите.

Проучването на „Медиана” поставя на първо място БСП с 20,5%, следвана от ГЕРБ (17,1%), „България без цензура" (9,8%), ДПС (7,3%), Реформаторският блок с (4,3%), НФСБ (3,6%), „Атака" (3,5%) и АБВ (2,9%).

По данни на „Афис” БСП получава 17,9%, ГЕРБ – 17,6%, ДПС – 8,3%, ББЦ – 6,7%.

Според проучването на „Галъп” БСП и ГЕРБ биха си осигурили по 5-6 представителя в ЕП, ДПС – 3 или 4, а ББЦ – един или двама.

 


 
Коментари
 
Емил Хорозов - 23-05-2014 г. 16:40:29

Прочетете в Бивол за уникалните способности на част от посочените агенции. https://bivol.bg/gallup-science-fund.html Усвоили са милиони за "научна дейност" от парите на българските учени. Как, ще попитате, като нямат нищо общо с наука? В статията е обяснено, но ако не ви се чете, казвам накрако - с измами. член-кор. проф. Е.Хорозов, бивш управител на Фонд "Научни изследвания"

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014