АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Карамеленият оцветител – безопасен
В официално становище Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) категорично потвърждава безопасния характер на карамеления оцветител, използван във хранително-вкусовата и безалкохолна индустрия, след подробен преглед на научните доказателства към настоящия момент. Становището е, че наличието на 4-MEI в карамеления оцветител не представлява заплаха за здравето на потребителите. Водещи регулаторни институции от цял свят се обединяват в позицията, че съставката е безопасна за влагане в храни и напитки. През ноември 2011 год. Министерството на здравеопазването в Канада оповести, че веществото 4-MEI, което се открива в някои карамелови оцветители „не представлява риск” за потребителите, а също така Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) одобри карамела като оцветяваща съставка и го вписа като „общопризната безопасна хранителна съставка”. Коментарът на експерти от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата по отношение на изследване на Център за научни изследвания в обществен интерес (CSPI), свързващо карамела с повишен риск от ракови образувания при гризачи е, че „потребителят трябва да консумира 1000 кена безалкохолна напитка дневно, за да достигне до дозите посочени в изследването”, като тази консумация трябва да продължи през целия живот.
4-MEI се формира в определени храни като карамела например по време на процесите на топлинна обработка. Минимални количества от веществото могат да бъдат открити в голям брой храни и напитки като хляб и тестени изделия, кафе, бира, соев сос и други.
Tweet |
|