EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Караджова защити доклада за "Бургас-Александруполис"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Караджова защити доклада за "Бургас-Александруполис"

mail12:20 | 10.11.2011прегледи 514 коментарикоментари 0


По-близо до хората и бизнеса ще бъде реформираният Закон за опазване на околната среда. Голяма част от дейностите, за които процедурата при оценка за въздействие върху околната среда се провеждаха от МОСВ, сега ще бъдат децентрализирани към регионалните инспекции. Това съобщи пред БНТ министърът на околната среда Нона Караджова. За министерството остават единствено тези проекти, които са на територията на повече от една инспекция по околна среда, като магистрали и междуградски пътища, проекти в защитени територии, както и проекти с трансгранично въздействие в други държави, обясни министър Караджова останалите промени в закона. Освен това се въвежда и изискването за провеждане на процедура по оценка на въздействие върху околната среда на места за съхранение на въглероден двуокис, а малките тръбопроводи остават на процедура по преценка, обясни още Караджова. Най-големите източници на въглероден двуокис в България са топлоцентралите, произвеждащи електричество и топлина на въглища, добави министърът и допълни, че подобни проекти са шанс тази енергия да продължава да се произвежда при минимизиране на въздействията върху околната среда и намаляване емисиите на въглероден диоксид.
За петролопровода "Бургас - Александруполис" министър Караджова заяви, че след десет години България е вече в напреднала фаза по процедурата за въздействие върху околната среда. Към момента, най-после инвеститорът представи подобрен доклад за оценка за въздействието над околната среда. Въпреки че докладът за петролопровода имаше много липси и недостатъци, най-после, след две години, той има обективна основа за вземане на решение от МОСВ и за обществените обсъждания. Докладът дава достатъчно информация за рисковете за околната среда, хората могат да се запознаят с него, както и експертите и неправителствените организации.
За шистовия газ Нона Караджова заяви, че в България тревогата на хората е породена от тази част на обществото или от политиците, които изразяват прекомерни страхове от технологията за добив на шистов газ. Към настоящия момент се обсъжда само проучване – дали има, или няма шистов газ на територията на страната, заяви екоминистърът. "Моето дълбоко убеждение е, че забрана, без да знаем за какво става въпрос, не би трябвало да има", заяви Нона Караджова. Тя заяви, че проучвания на територията на България в момента не са разрешени от никой. По повод твърденията, че в района на Нови пазар и Шумен се правят проучвания, Караджова заяви, че това не е разрешено и в МОСВ няма предложения за проекти. Ако някъде се извършват подобни проучвания, това е тотално незаконно, категорична е министър Караджова.
Днес отправяме покана към общините с население от 2 до 10 хиляди жители да подадат своите проекти предложения за изграждане на канализации и пречиствателни станции за отпадни води. "Моля, запознайте се с изисквания и побързайте, защото парите са ограничени", призова министър Караджова общините - кандидати по проектите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg