EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Караджов за 3.9 -те млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Караджов за 3.9 -те млрд.лв.

mail17:05 | 09.06.2022прегледи 993 коментарикоментари 0


Това, което ви беше представено вчера на пресконференция като основен проблем, че едва ли не аз съм поискал или "Има такъв народ" са поискали - 3,9 млрд. лева допълнително в бюджета на МРРБ, е лъжа. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Аз никога не съм искал тези пари, няма нито един ред от моя страна, свързан с такива искания, допълни той.

Министър Караджов съобщи, че още вчера е подал оставка.

Вчера премиерът Кирил Петков съобщи пред медиите, че на заседанието на правителството, на което е обсъждана актуализацията на бюджета, министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", е поискал безпрецедентно увеличение на бюджета на неговото ведомство с 3,6 млрд. лв.

Тези пари не са искани, те бяха само показани на работната група. Моят въпрос към групата беше: "Кажете как да премостим толкова голям недоимък до края на година?", заяви Караджов и допълни, че е изразил мнение, че може да има забавяне и отлагане на плащания, но е попитал дали няма да се стигне до системен риск.

Министърът представи хронологията на събитията и прочете стенограма от вчерашното заседание на МС. Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства, каза министърът и уточни, че във връзка с решение на НС и няколко други източника се е натрупал дефицит, заради което се отваря "сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 млрд. лева", като уточни още, че е информирал за това колегите си във вторник. По решението на НС, с пари от бюджета на МРРБ, ще се покриват разходи за 1,2 млрд. лева за стари плащания по свършени дейности и още 1,2 млрд. лева, които също са стари, започнати, но недовършени дейности. Като двете суми натоварват бюджета на МРРБ допълнително, извън планираното през декември, каза министърът и уточни, че включително и в коалиционен формат е бил поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на държавния бюджет. В противен случай това ще стане системна дупка, която заплашва финансовата стабилност на страната, каза министърът.

Вторият дефицит е свързан с незалагането на средства за "Хемус" и за скоростния път Видин - Ботевград, като финансовият министър е казал, че едва след "разплитането на казуса с инхаус договорите", тогава ще има финансиране. Той уточни, че става дума за половин милиард по инхаус и втори половин милиард лева по процедури по Закона за обществените поръчки. Караджов представи пред медиите документ, от който се вижда колко е натрупаният дефицит. Не пари, с които Караджов иска да напълни гушите на крадливи фирми, допълни министърът.

Той напомни за другото перо в дефицита, което е свързано с обещаните от управляващата коалиция 500 млн. лева на общините за ВиК проекти и пътища.

Министърът каза, че на заседанието на кабинета е изтъкнал, че това е "пореден такъв случай, в който нещо се внася задкулисно, в последния момент и без да са приключили разговорите по бюджета. Не е проведен коалиционен съвет, в който да се изгладят натрупаните доста проблеми, свързани с тази актуализация". Той е допълнил, че в бюджета на МРРБ има само обещани неща за минали периоди за над 3 млрд. лева, обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Никъде не е казано, че това е условие за приемане на бюджета, напротив и ИТН ще го подкрепи в социалната му част, допълни той.

Това, че Караджов иска 3,9 млрд. лева и затова си тръгва ИТН, е фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. В паниката, че изпускат управлението, че не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше гуверньорът на БНБ, да говорят за крадливите фирми, за неща, които нямат нищо общо нито с казуса за вчерашното ни напускане на заседанието на МС, нито отговарят на фактите, заяви Караджов.

По решението на НС, с което МРРБ се натоварва с 2,4 млрд. лева, министърът уточни, че бюджетът на АПИ е 2,2 млрд. лева. Караджов каза, че е предложил да има контрол на НС във връзка с разплащането на пътностроителните фирми от страна на междуведомствената работна група и на специално създадена комисия. Тази лъжа, че ние сме тикали към крадливите фирми парите, не е вярна, ние предложихме да няма такова разплащане. Предложението дойде от "Продължаваме промяна", категоричен бе Карджов.

По темата за инхаус договорите той каза, че е изпратил на премиера, финансовия министър и до министъра на вътрешните работи папка със становища на юристи и флашки с документация на "Автомагистрали" на 31 януари тази година, където се описват проблемите с тези договори и молба да се вземе решение по тях и каква ще е щетата за бюджета, какво ще се случи с платените аванси от 1,2 млрд. лева, какви ще се последствията от забавянето на строителството. Т.е. аз искам среща с тях по тези въпроси, допълни министърът и уточни, че такава среща обаче се е състояла на 12 май, в която е участвал и вътрешният министър. След тази среща началникът на кабинета е изпратил писмо до участниците, в което се описва договореното на срещата. Създава се работна група между МФ и МРРБ, която да изработи проектозакон под надслов "Закон за довършване на открадната магистрала" - като той важи за всички лотове на "Хемус", каза министърът. Сред тях се предвижда да се осигури третиране на сключените договори като договори за строителство, по които да се договори конкретен срок за извършване на строително-монтажни работи (СМР) и да се предостави гаранция за качеството на построеното, както и сто процента амортизация на платените аванси, индексация само за новите плащания и/или новоизпълнени СМР, като не се актуализират цени за вече извършени или вече заплатени дейности, запазване на всички законови възможности за търсене на наказателна и гражданска отговорност от нарушителите на закона. Предлага се този законопроект да се изготви от администрацията и после да се прегледа от външен експерт и после на Коалиционен съвет, допълни министърът. Това е тайната група и тайният документ, който в МРРБ го готвят, както казаха вчера, коментира министърът. 

По темата за Кресна - магистрала "Струма" и за това, че МРРБ е създавало условие да се сключи сегашният договор, който бил с фирми на ГЕРБ, министърът напомни, че там проблемът е свързан с това дали да загубим законния ОВОС, който важи да средата на октомври, или да се мине през компромисен вариант, който да удовлетворява еколозите и хората. Той изтъкна, че първият му разговор по тази тема е бил с премиера преди 4 месеца, като за консултация премиерът е поканил своя баща. Предложението за етапност дойде от бащата на Кирил Петков, изключително разумен човек и отдаден еколог, а на следващата среща, след няколко седмици, Петков предложи поетапното въвеждане - сега да се използва процедурата, впоследствие да се добави още едно платно, каза Караджов.

По думите му всичко наговорено вчера е трябвало да създаде мантра, паника, червени линии, където от едната страна седят "корумпираните, които обаче по документите, получаваме инструкциите си от тези, които са уж зад червената линия и са уж некорумпирани". В такива моменти аз изпадам в сериозно съмнение кой всъщност е корумпираният, заяви министър Караджов. Подобно жалко лъжене с цел да прикриеш собствените си неудачи да управляваш коалицията, да имаш контрол върху управлението на държавата, включително и върху бюджета на държавата, това е наистина ужасно, категоричен бе министърът.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg