EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Капъкуле:Бърза линия за ТИР-ве

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Капъкуле:Бърза линия за ТИР-ве

mail18:00 | 17.09.2013прегледи 940 коментарикоментари 0


Истанбул,специално за БТА от Нахиде Дениз

Турското министерство на митниците и търговията е разкрило на граничния пункт Капъкуле на българо-турската граница линия за бързо преминаване на турските тирове, наричана TIR EPD Line,
за превозвачите,чиито документи предварително са регистрирани и оформени по електронен път. Това заяви отговорният представител на министерството Зия Алтунташ, който на пресконференция разказа за предимствата на новата система. Целта на новата система е да бъде намалено до минимум чакането на турските тирове по границите с България, един много сериозен проблем за турската страна, която притежава една от най-големите превозвачески флотилии в света.
Турските превозвачи ще могат да предоставят предварително по електронен път и безплатно всички разрешителни /тир карнети/ за транспорт и износ на митническата администрация и пак по електронен път ще се извършва обработката им. След регистрирането на редовността на документацията превозвачите ще може да ползват линията за бързо преминаване през ГКПП Капъкуле. Освен на турски език документацията ще бъде изготвяна и на езиците на 24 страни и ще се вкарва в компютрите. Това ще облекчава и служителите от другите държавите, ползващи системата TIR EPD Line. Ще се намали значително чакането на граничния пункт, каза Зия Алтунташ.
Според турския представител ползването на линията за бързо преминаване от страна на тировете не е задължителна, но "с течение на времето самите превозвачи ще разберат нейните предимства и ще я ползват активно. Възнамеряваме да въведем тази система поетапно и на другите гранични пунктове с България", подчерта той.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093