EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Капиталовата дупка в КТБ = 500 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Капиталовата дупка в КТБ = 500 млн.лв.

mail06:45 | 14.07.2014прегледи 3311 коментарикоментари 0


Голяма глупост е станалото в КТБ да се нарича Обир на века. Това каза за предаването „Деконструкция“ по „Хоризонт“ финансовият анализатор Стоян Александров, бивш министър на финансите в правителството на Любен Беров. Той подчерта, че хората няма да плащат 3,5 млрд. лева, за които се твърди, че са откраднати от Корпоративна търговска банка.
Прочетете много внимателно прессъобщението на БНБ. Те се позовават на доклада на одиторите. Те не се ангажират да дадат позиция за портфейл от 3,5. Нямат поглед върху финансовата състояние на длъжниците, не могат да видят каква е пазарната стойност на обезпеченията плюс това, че липсват и някои документи. Това вече автоматически се поема от средствата за масовата информация, че 3,5 милиарда са откраднати, че банката фактически е ограбена, че това са невъзвръщаеми пари и че народът, данъкоплатците ще трябва да плати тези суми. Това е абсолютно невярно! Или поне в този му размер.
Одиторите винаги се застраховат и правят уговорки. Те се ангажират, че 2 млрд. лв. са безпроблемни кредити, а за останалите има някакъв проблем. Ако се вземе нормативната уредба на банките, ще се види че проблемните кредити се групират в 3 групи – „под наблюдение“, която има малки отклонения, „необслужвани кредити“ и „загуби“. Често длъжници с влошено финансово състояние попадат във втората група, но това не означава, че кредитът им не е обезпечен, допълни Александров, според когото преди одиторите да кажат колко кредита попадат във всяка от трите подкатегории не може да се говори, че банката има проблем. В първата категория се провизират 10% от размера на дълга, във втората – 50%, а от третата – 100%. Той даде и пример, че ако кредитите „под наблюдение“ са за 2 млрд, „проблемните кредити“ са за 1 млрд., а „загуба“ – 500 млн. лв то:
Реално капиталната дупка е 500 и 500 и 200 – 1,2 млрд. лв, капиталът на банката е 700 милиона. Като приспаднете, защото те ще бъдат покрити за сметка на капитала, ще бъдат обезсилени актове на собствениците, явява се една дупка от 500, но не и 3 500 000 000. Още повече като бъде придобита тази банка от "Креди агрикол", която има своя капиталова база, която може би да покрие и тази дупка, и да има капитал за функциониране, може да се окаже, че тук няма проблем. Проблем може да възникне на 21-ви, ако всички вложители сега в КТБ решат да си изтеглят парите. Обаче кой е казал, че ще ги изтеглят?! Ние сами ги караме да ги изтеглят! Защото изтече една информация, че квесторите са намалили лихвите по депозитите и никой не казва колко са ги намалили, и никой не прави усилия да успокои хората и да каже, че това ще е една нова, здрава банка, с добър мениджмънт. Хората като отидат на 21-ви и видят че тази банка му дава лихви, същите каквито му дават ДСК, "Булбанк", Първа инвестиционна банка и т.н, освен това е държавна банка, кой ще си тегли парите, каза Александров.
Според експерта, медиите рисуват черните картини.

Обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна, заяви адвокат Христо Ботев, защитник на заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева – Кючукова. Адвокатът направи този коментар преди Софийски градски съд да разгледа мярката за неотклонение на обвинените за източване на КТБ, съобщи БГНЕС.
Обвинени са четирима души – Борислава Тренева, Мария Димова, главен счетоводител, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова.
Русев и Петрова са обвинени в присвояване, а Димова и Тренева – като помагачи, обясни адвокат Ботев. Според новата версия на прокуратурата от края на 2011 година до 19 юни 2014 година Русев и Петрова постепенно са източвали средства от КТБ, а касиерките са им помагали да заличават следите. По думите на Ботев за тази версия липсват доказателства и тя се основава единствено на показанията на бившия съдружник на Цветан Василев - Бисер Лазов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg