EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Капиталисти: Зеленият водород е твърде скъп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Капиталисти: Зеленият водород е твърде скъп

mail07:35 | 25.03.2024прегледи 468 коментарикоментари 0


Георги Велев, 3е-news.net   

Зеленият водород е твърде скъп, за да замени изкопаемите горива. Това казаха главните изпълнителни директори на едни от най-големите петролни компании ExxonMobil и Saudi Aramco по време на конференция в Хюстън, Тексас.

Изпълнителният директор на Exxon Дарън Уудс стигна толкова далеч, че предположи, че САЩ няма да постигнат целта си за нулеви нетни емисии за 2050 г., отчасти поради високата цена на възобновяемия водород.

Колко зелен водород и възобновяема енергия са нужни за декарбонизиране на корабоплаването?

"Едно от предизвикателствата тук е, докато обществото иска да види намалени емисии, никой не иска да плаща за това", добави Уудс. "Има колебание хората да участват активно в проектите за нисковъглероден водород."

Главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър каза на делегатите, че в енергийно отношение цената на зеления H2 възлиза на еквивалента на 400 долара за барел петрол. Това е приблизително пет пъти над текущата цена.

Той добави, че възобновяемият водород би бил достъпен само със "значително количество (правителствени) стимули и споразумения за дългосрочна продажба от най-малко 15 години". Но компаниите са предпазливи да стартират бизнес, който е печеливш само със субсидии и след това не би могъл да направи пари, ако те бъдат отнети.

По време на конференцията Насър добави, че енергийният преход "видимо се проваля". "Спешно е необходимо пренастройване на стратегията за преход и моето предложение е следното: Трябва да се откажем от фантазията за постепенно премахване на петрола и газа и вместо това да инвестираме в тях, отразявайки адекватно реалистичните предположения за търсенето", каза той, под аплодисментите на публиката.

Син водород

Уудс също така каза на конференцията, че Exxon няма да произвежда никакъв син водород - произведен от изкопаем газ с улавяне и съхранение на въглерод - освен ако предложените насоки, фокусирани върху възобновяемите енергийни източници за достъп до данъчен кредит за производство на водород (hydrogen production tax credit (PTC), не бъдат изменени, за да позволят водородът да се получава от метан.

Съгласно Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA), всеки водород, произведен с по-малко от 4 кг CO2-еквивалент на килограм H2, ще отговаря на условията за така наречените 45V данъчни кредити (45V tax credits). Но предложените насоки на Министерството на финансите на САЩ за това как този водород трябва да се произвежда говори само за зелен H2, повдигайки въпроси дали синият H2 ще остане допустим за финансиране.

Някои анализатори се съмняват дали синият водород действително може да бъде произведен с толкова ниски количества CO2 еквивалент, тъй като тези нива на емисии също вземат предвид емисиите на метан нагоре по веригата. А тези емисии обикновено са по-високи в САЩ, отколкото в други западни страни, припомня специализираното изданиe Hydrogen Insight.

Въпреки това, производителите на син водород също ще имат право на различна субсидия, включена в Закона за намаляване на инфлацията, така наречения 45Q данъчен кредит (45Q tax credit), който осигурява до $85 на тон CO2, ако този газ се съхранява постоянно. Някои анализатори смятат, че това може да бъде по-изгодно за производителите на син водород, спрямо от данъчния кредит за производството му.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg