EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Капалъчаршъ пустее, 500 магазина затворени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Капалъчаршъ пустее, 500 магазина затворени

mail13:40 | 29.08.2017прегледи 9116 коментарикоментари 0


Терористичните атентати, политическите размирици и дипломатическата криза между Берлин и Анкара доведе до сериозен отлив на германските туристи от Турция, който е болезнено осезаем за заетите в бранша в Истанбул, предава телевизионният канал N-tv.

Последиците са ясно забележими на популярния Капалъчаршъ – един от най-старите и големи пазари в света, който събира под един покрив над седем хиляди магазинчета. През последните две години търговците там са по-скоро заети с това да пият чай и да коментират последните новини от деня, отколкото да продават стоките си. Малкото туристи, които прекрачат прага на Капалъчаршъ, идват, за да разгледат артикулите и по-рядко, за да купуват, разказва един от търговците, допълвайки, че както той, така и голяма част от колегите му срещат сериозни затруднения да плащат огромните суми за наем на помещенията. От 2015 г. насам повече от 500 магазини са били принудени да затворят врати и към момента не се очертава промяна в тенденцията, съобщава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.

Само на няколко спирки от базара се намира величествената „Св. София“, една от главните атракции на Истанбул. Сега обаче опашката от посетителите съвсем не е дълга. Един от местните екскурзоводи признава, че само допреди две години германците там са били навсякъде. След терористичния атентат от януари 2016 г., при който загинаха осем германски туристи, немска реч там се чува все по-рядко.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg