EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Каолин купи сръбска компания за 1 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каолин купи сръбска компания за 1 млн.евро

mail17:43 | 09.12.2010прегледи 2002 коментарикоментари 0


Днес „Юго-Каолин” – дъщерното дружеството на „Каолин” АД, придоби правата и активите на „Белоречки Пешчар”, гр. Бор, Сърбия, съобщава компанията. Сделката възлиза на 1 000 000 евро, като освен това компанията ще инвестира 850 000 евро за срок от 5 години. „Юго-Каолин” има и специално разработена социална програма и поети ангажименти към служителите на „Белоречки Пешчар”.
Тази сделка осигурява на „Юго-Каолин” възможност да добива кварцови пясъци от находище Бяла Река. Суровината в находището е една от най-качествените в Европа и е подходяща за производство на кварцови пясъци с ниско съдържание на железни окиси с приложение в производството на кристал, специални енергоспестяващи стъкла и фотоволтаични панели.
Това е петата поред сделка на дружество от групата на „Каолин” АД в Сърбия и продължение на регионалната експанзия на компанията в Югоизточна Европа. След придобиването на 100% от „Юго – Каолин” през 2003 г. „Каолин” АД придоби активите и дейността на „Сърбокварц” – най-големия производител на кварцови пясъци на територията на бивша Югославия, както и контрол върху дружеството „Копови” – гр. Уб, втория по-големина производител на кварцови пясъци в Сърбия. След преструктуриране на дейността на дружеството в Сърбия през 2007 г . „Юго-Каолин” учреди две свои самостоятелни дружества – „Сърбокварц” и „ИМГ”. Основният предмет на дейност на „Сърбокварц” е добив, преработка и търговия с пясък. В началото на 2008 г. „Юго Каолин” придоби 100% от друго сръбско дружество – „Рудник Неметала”, Вальево, което в края на годината се вля в „Копови”. През същата година „Юго Каолин” закупи и 75% от капитала на „Ватростал Минералс”.
„Каолин” АД е един от водещите производители на индустриални минерали в Югоизточна Европа. Дружеството е лидер в производството на суровини за производството на стъкло и керамика, като освен това е и ключов доставчик на материали с приложение в строителството и леярската индустрия.
През последните няколко години „Каолин” АД придобива и/или учредяването на свои дъщерни дружества в Сърбия, Румъния, Украйна, Турция и Албания. Дружеството се ориентира и към пазарите на Египет, Сирия и другите страни от Близкия изток и Азия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg