EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Канцерогенни химикали в български див чесън

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Канцерогенни химикали в български див чесън

mail10:41 | 19.03.2018прегледи 3658 коментарикоментари 0


На 1 март чрез Европейската система за бързо предупреждаване за опасни храни (RASFF) е изпратено съобщение за откриване във Франция на токсични индустриални замърсители в див чесън с произход от България. Хранителният продукт се разпространява в 6 държави – Франция, Белгия, Дания. Германия, Холандия и Люксембург. Съгласно класификацията на RASFF рискът за потребителите е определен като „сериозен“. В  изсушеният див чесън лабораторно е определено съдържание на бензопирен от 20 мкгр/кг и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) от 150 мкгр/кг, което е около 10 пъти повече от разрешените за консумация пределно допустими норми. Към днешна дата (16.03) засегнатите държави са предприели корективни мерки, като само България не е информирала RASFF за предприетите действия.

Замърсителите – бензопирена и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) са от един клас органични съединения. Получават се предимно при горивни процеси в индустрията и бита, като основни източници са въглищни и газови централи, горенето на биологични отпадъци, стари гуми и др. Рискови за натрупване на тези замърсители са месните храни, особено пушените и печените на скара. Бензопирена и ПАВ са изключително токсични съединения. Отнасят се към клас 1 канцерогени – това са най-силните. Освен това засягат имунната система и могат да доведат до стерилитет при хората./ Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg