EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кантонът Тичино - новото руско градче

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кантонът Тичино - новото руско градче

mail14:30 | 23.08.2013прегледи 795 коментарикоментари 0


Гражданите на страните от бившия Съветски съюз все повече оценяват живота в южния швейцарски кантон Тичино, където броят им е нараснал над два пъти за последните 10 години, пише в. "Тан", цитиран от Франс прес.
В периода между 2001 и 2011 г. броят им се е увеличил от 388 на 869 според швейцарския ежедневник, който уточнява, че става дума за руснаци, беларуси и украинци.
Според "Тан" интересът на гражданите на бившия СССР към Швейцария, който вече се усеща в други кантони като Женева и Во, сега се съсредоточава върху Тичино, особено около езерото на
Лугано.
"Знаете ли как наричат Тичино в Санкт Петербург? Раят на Европа", казва Валерио ди Джорджо, издател на списание "Тичино мениджмънт".
Списанието впрочем публикува притурка на руски език четири пъти годишно.
Бумът в руската имиграция се отрази на местно ниво. Американското училище Тасис в богатия квартал Колина д'Оро е много търсено от новопристигналите. Поради това то е принудено да слага ученици в списък на чакащи, за да се запази рускоезична квота от около 12 процента в това международно учебно заведение.

В Тичино има и руско училище, посещавано от децата на не толкова заможните семейства, които работят за руски фирми като компанията за суровини Старглоуб, която отвори офис в Лугано.
За да не се чувстват твърде изолирани от родината си, установилите се в Тичино рускоезични граждани намират и вестници от страната си по павилионите в Лугано. Освен това радио "Гласът на Русия" от 2011 г. излъчва предаванията си и в швейцарския ефир. По данни на швейцарските имиграционни власти през 2010 г. в Швейцария са се установили 10 309 руснаци по лични или служебни поводи.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg