EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кандидат-президенти и спонсори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кандидат-президенти и спонсори

mail18:00 | 07.09.2011прегледи 3145 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Според разпоредбите в Изборния кодекс кампанията за президент на една парламентарна партия не трябва да надхвърля сумата от 2 млн. лв. Кампаниите винаги излизат по-скъпи, затова набиране на дарения от фирми и бизнесмени са често срещани. Какво е известно досега за основните президентски кандидати, които ще се включат в изборите през октомври и кои сектори от бизнеса ги подкрепя и има ли въобще такава подкрепа?
Росен Плевнелиев – сериозният бизнес в играта
ГЕРБ съобщи, че няма да разчита на никакви дарения за изборите, а единствено на държавната субсидия, която за цялата 2011 година се изчислява на 22 млн.лв. Предполага се, че по-голяма част от нея ще бъде съсредоточена за предстоящия вот. Дали самият Плевнелиев ще финансира себе си, е трудно да се каже.
В негово лице страната има за първи път кандидат за президент, представител на сериозния бизнес в България. Той стартира своя фирма още през 1990 г., когато основава "Ирис Интернешънъл" АД, първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон в София, изграждане на централен офис на БНП Париба в София, център на Даймлер-Крайслер в София, Бизнес парк София и др.
През 1994 г. основава и управлява "Линбългария" ООД, фирма, специализирана в сухо строителство. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер (Линднер Ирис Имобилиен, Ирис Интернешънъл, Линднер България, Линднер Имобилен Мениджмънт), работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти. Той ръководи най-големия проект на компанията в страната, Бизнес парк София.
Той е започнат през 1999 г. и е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и един от най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа. През 2003 година е започнат и проектът Резиденшъл парк София, жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София.
Личното богатството на Росен Плевнелиев и съпругата възлиза на пет къщи – две от тях в София, други две - в Разлог и Созопол. Плевнелиев има и имот на полуостров Халкидики, в Гърция, който е за близо 1,4 млн. лева.
Ивайло Калфин – партийният безпартиец
Преди десетина дни БСП обяви, че също няма да ползва дарения за предизборната кампания на Ивайло Калфин и ще разчита само на държавна субсидия. Партия е получили общо 80 хил. лв. дарения досега. Добромир Кондов (eксшеф на РМД „Варненска корабостроителница – Инвест” АД) и Борислав Гуцанов („Транспортно-спедиторска кантора” ЕООД), които бяха арестувани по различни подозрения преди време, са дарили съответно 4500 лв. и 3750 лв., друг предприемач Пламен Чернев е дарил 5000 лв. Като най-голям спонсор на червените се очератава Георги Гергов, собственик на „Международен панаир Пловдив” АД и „Пълдин Туринвест” АД, който е дарил на два пъти по 5 хил. и 3 хил. лв., същото е направила и неговата съпруга Величка („Парк-хотел Санкт Петербург” АД и „Група ИГАПИТ” ООД), която е превела на партията 2000 лв.
Меглена Кунева-харесвана от предприемачи
Меглена Кунева изцяло разчита за финансиране на кампанията си от дарения. Бившият еврокомисар предпочете да се кандидатира като независима, но основна фигура в нейния щаб е Даниел Вълчев, бивш министър на образованието от НДСВ. Освен чрез призив в интернет, щабът на Кунева е разпратил покани за спонсорство до бивши нейни заможни колеги от НДСВ, от които очаква подкрепа. До момента на официалната й страница дарители не са публикувани, но тя не и длъжна да го прави. От членовете на инициативния комитет, издигнал Кунева за президент, фигурират редица именити бизнесмени. В списъка са Валентина Грозданова (изпълнителен директор на „Девня Цимент” АД и на „Вулкан Цимент” АД), Йордан Николов (управител на „Onduline S.A.”), хотелиерът от Дружеството на български и турски бизнесмени Бултиш Любозар Фратев (собственик „Новиз” АД), Максим Митков („Макском Груп” ЕООД, велосипеди „Спринт”), Христо Христов (управител на „Евроинженеринг” ООД) и други. Според в. „Атака” директорът на „Лукойл” Валентин Златев и бившият финансов министър Милен Велчев са сред дарителите също. Доколко това е така, е трудно да се каже. Законът изисква кандидат президентите да предоставят отчети на Сметната палата в 30 дневен срок след приключване на кампанията.
Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов. През 2010 година самата тя е избрана за член на управителния съвет на френската банка Бе Ен Пе Париба. Този случай, както и подобните назначения в големи компании на бившите еврокомисари Бенита Фереро-Валднер, Гюнтер Ферхойген и Чарли Маккрийви, предизвиква противоречиви реакции и става повод неправителствената организация „Прозрачност без граници” да поиска по-строги мерки за предотвратяване на конфликта на интереси при членовете на ЕК.
Румен Христов-неясни спонсорства
Ако се вярва на данните, публикувани в регистъра за даренията на страниците на партийните централи, СДС са ухажвани от не особено имотни симпатизанти. От началото на годината до момента СДС се радва на 70 хил. дарения от общо 50 спонсори. Нищо повече не се знае за евентуални фирми или предприемачи, които финансово подкрепят синия кандидат. Според различни партийни слухове основният гръб на кандидата не са Христо Бисеров и ДПС на Доган, а босовете на групировката СИК, начело с Венцислав Стефанов.
Атанас Семов-дарители по 10 000 лв.
Яне Янев, лидер на РЗС, обяви, че ще разчита предимно на дарения за предизборната кампания на кандидата си Атанас Семов. Още повече, че наскоро бяха спрени 900 000 лв. държавна субсидия, която се полагаше на РЗС, заради вече напусналите я народни избраници. Бившият прокурор Ради Тодоров, е един от първите дарители. Той е подпомогнал партията с 5000 лв. В сайта на РЗС има изнесен списък с дарители на партията, сред които фигурира и самият Атанас Семов. Той е дарил 10 000 лв., а неговият пример са последвали още редица бизнесмени и политици. Близкият до Алексей Петров – Давид Леон Леви, също е дал 10 000 лв. Справка в Търговския регистър показва, че Леви участва в управлението на над 10 фирми, сред които „Кол Ми – България” ЕООД, „Дюкал” ЕООД, „Центел” ЕООД, „Корал Телеком Груп” ООД и други.
Дарителят Явор Радулов участва във фирмата „Уорлд инвестмънт кепитълс” АД, която е собственост на Никола Николов (дарил също 10 000 лв.) – бивш депутат от НДСВ, впоследствие учредил партия НИЕ. Миналата година, проверка на Сметната палата установи, че лъскавият офис на „Раковски” 108, където РЗС се помещаваше преди „Дондуков” 15, е предоставен безвъзмездно на партията именно от „Уорлд инвестмънт кепитълс”. Радулов също така е управител в „Кейбъл уан” ООД и „Никроуд” ЕООД.
Други лица, спонсорирали партията с по 10 000 лв. са: Пламен Карачоров (собственик на „Блек пърл” ЕООД), Пеци Пецев (от партия „Оборище”, собственик на „Млеком” ООД и „Айлин Трейдинг” ЕООД), Георги Табаков (управител на „Екобулпак” АД и председател на Български икономически форум), кандидатът за кмет на Русе от ОДС – Борислав Българинов, адвокатът Максим Авджийски и други. Ексдепутатът от РЗС Тодор Великов съобщи по-рано тази година, за топла връзка между РЗС и ЗК „Лев Инс” АД, където половинката на Алексей Петров – Ива Павлова е едноличен собственик на 14,8% от капитала чрез фирмата си „АС БГ” ЕООД и отделно е упълномощена от две израелски фирми с общ дял 44,8% в „Лев Инс”. Доколко е реалистично да се говори за Алексей Петров като спонсор на кампанията на Семов, може само да гадаем – още повече, че самият Петров сега е кандидат-президент. Но след спирането на държавната субсидия за РЗС, търсенето на благодетели е неизбежно.
Волен Сидеров-с държавни средства
Според справка на Сметната палата партия „Атака” също отчита, че няма нито стотинка дарения, а разчита само на държавната субсидия, както и на членски внос.
За сложна схема при финансиране на партията говори обаче един от тримата депутати, напуснали Волен Сидеров след скандала около софийската джамия. Валентин Николов твърди, че за да станеш депутат от листата на „Атака”, трябва да подпишеш договор за поръчителство в полза на офшорни компании на стойност 150 хиляди евро. Според него по тази схема са се подвели около 10-15 депутати. Те били убеждавани, че документите нямат правна стойност. В последствие се оказва, че е изтеглен банков заем на името на офшорните компании, регистрирани на Сейшелските острови, и сега депутатите са поръчители по кредита.
Неясно финансиране накара Съвета за електронни медии (СЕМ) да отложи издаването на лиценз на телевизията на партията. "Алфа ТВ" не е посочила източници за финансиране, както и финансов план в СЕМ въпреки твърдението, че каналът ще се финансира от членски внос, но ако това е така, то телевизията няма да има право на рекламни излъчвания.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg