EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Каналът край Одрин построен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каналът край Одрин построен

mail12:43 | 08.12.2017прегледи 9174 коментарикоментари 0


Приключва строителствота на канал на река Марица край град Одрин, което започна през 2015 г. По данни на представителя на областната дирекция по водите и горите в Одрин Серкан Генч каналът ще бъде с дължина 7 800 метра, ще е широк 50 метра и висок 4,5 метра. Съоръжението включва диги, пътни артерии за МПС и пешеходци, четири моста, които ще свързват Одрин с квартал Къраач.

Този крайградски квартал, край който протича Марица, най-силно страда от прииждането на водите на Марица при топенето на снеговете на българската страна и изпускането на водата от язовирите. Тук още помнят пролетта на 2014 г., когато Марица преля от коритото си и турски войници с хеликоптери и танкове спасяваха хората от квартала.

Общата стойност на съоръжението възлиза на 31 200 000 турски лири и се предвижда да влезе в експлоатация през 2018 г. Рехабилитират се и терените около канала, които ще бъдат превърнати в паркове и градини за разходка и отдих, велосипедни и пешеходни пътеки за жителите на Одрин и гостите на града, със заведения, допълни турският представител.

Според специалистите с новото съоръжение дебитът на Марица е бил увеличен на 2 562 кубични метра в секунда срещу 1000-1200 куб.м.в секунда, както е сега, което означава, че дори да има риск от преливане, това може да се случи веднъж на 500 години.

В същото време каналът край Одрин ще премахне опасността от наводнения на гръцката страна, които в предишни години доведоха до бедствена ситуация в редица гръцки градове,отбелязват турските представители.

Преди време представители на пограничните общини в Турция, България и Гърция сключиха договор за сътрудничество във връзка с наводненията на реките Марица, Арда и Тунджа, които извират от България, но преминават през Турция и Гърция.

Каналът на река Марица край Одрин се очаква да оживи икономиката на Одринския регион, а също да активизира търговско-икономическите връзки, както и туристическите пътувания между Турция, България и Гърция, чиито граници се събират край Одрин.

По думите на валията на Одрин Йоздемир, градът се посещава годишно от около три милиона туристи, главно от съседните България и Гърция. Градските пазари през уикенда се пълнят с клиенти от съседите. Турските пазари са изключително предпочитани от комшиите поради високите курсове на долара и еврото. Това пък от своя страна радва местните търговци./БТА


Тагове: Одрин, канал
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159