EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Канадски провинции с мораториум върху фракинга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Канадски провинции с мораториум върху фракинга

mail10:41 | 05.11.2013прегледи 983 коментарикоментари 0


Източната канадска провинция Нюфаундленд и Лабрадор наложи мораториум върху хидравличното разбиване (фракинг) - метод за добив на шистов петрол и газ, предаде Франс прес. "Приоритет номер едно за нас е здравето и сигурността на нашите съграждани", обясни регионалният министър на природните ресурси Дерик Дейли. Той подчерта, че това решение "позволява равновесие между икономическото развитие и защитата на околната среда".

В Нюфаундленд и Лабрадор се намират по-голямата част от петролните залежи по атлантическото крайбрежие на Канада. Миналата година в провинцията са били добити чрез конвенционални методи 72 милиона барела петрол (средно по 200 000 барела петрол дневно) от платформи в Северния Атлантик. В Нюфаундленд и Лабрадор наскоро бяха открити залежи на шистов петрол и най-малко 12 проучвателни кладенеца са в процес на разработка.
Провинциалното правителство обаче реши да наложи мораториум върху хидравличния фракинг, тъй като иска да проведе обществени консултации, преди да реши какво да прави. Тази техника за добив на шистов петрол и газ е оспорвана заради потенциалните вреди за околната среда. Друга канадска провинция, Квебек, вече наложи мораториум върху хидравличния фракинг през 2011 г. Тя обаче разреши наскоро проучване на потенциално много богато находище на шистов петрол, което се предполага, че съдържа между 30 милиарда и 40 милиарда барела шистов петрол.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg