EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Канадска компания строи завод в Кърджали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Канадска компания строи завод в Кърджали

mail07:00 | 12.11.2013прегледи 1765 коментарикоментари 0


Канадска компания SNC Lavalin ще строи нов цинков завод в Кърджали. Предприятието ще бъде изградено на площадка на Оловно-цинковия комбинат, чиито активи бяха разпродадени заради натрупани дългове.
През април тази година фирмите Onet, SNC Lavalin и Ausenco участваваха в заключителния етап на конкурса по избор на главен изпълнител за изграждане на цинковото производство. На 31 октомври българската компания „Хармони 2012" ЕООД – възложител по проекта и канадската компания SNC Lavalin подписаха договор за цялостното модернизиране и реконструкция на "Ново цинково производство" в Кърджали, съобщи фирма „Хармони 2012" ЕООД, която е собственик на ОЦК Кърджали, след като спечели търгове за мощности на металургичния комбинат.
SNC Lavalin е най-голямата компания за инженеринг и строителство в Канада. Един от последните й проекти e свързан с добив на никел и кобалт в Мадагаскар. Дружеството има натрупан завиден опит в много национални и международни проекти, свързани с изграждане и модернизация на мощности за производство на цинк. Като примери могат да бъдат посочени: Prairie Creek Mine Project, Northwest Territories, Канада през 2008 г. с възложител Canadian Zinc Corporation, Brunswick Smelter Expansion, New Brunswick през 2011 с възложител Xstrata Zinc Canada и др.
Според Иван Елкин, управител на „Хармони 2012" отбеляза, че предстои дълъг път за цялостното преустройство и модернизация на цинковото производство, включващо мащабна реконструкция на производствените сгради, цялостна подмяна на машините и съоръженията и изграждането на модерно структурно определящо предприятие за производство на цинк, както в страната, така и на Балканския полуостров.
„Новото цинково производство ще отговаря на всички норми за опазване на околната среда, въздуха, почвата и водите. За постигането на тези цели нашият екип ще разчита както на професионализма на колегите ни от SNC при съвместната ни дейност, така и на сътрудничеството ни с държавната и с общинската администрация, с които до момента работим в много добър синхрон", допълни още управителят.
Предвижда се инвестицията да е най-голямата в района на Кърджали и да осигури нови работни места.

Другите две компании-кандидати също са лидери в бранша:
Onet е френска компания, специализирана в монтаж и извеждане от експлоатация на ядрени реактори и основен играч в тяхната поддръжка. Предоставят услуги в ядрения сектор по целия свят. В края на миналата година печели търг, свързан с актуализация на анализите на басейна за отлежаване на касетите на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй. Дружеството има голям практически опит в сферата на цветната металургия.
Австралийската фирма Ausenco развива дейността си в пет основни направления на инжинеринга: енергетика, околна среда и устойчивост, полезни изкопаеми, инфраструктура и управление на проекти. Компанията има натрупан сериозен опит в реализиране на проекти в областта цветната металургия, включително и в производството на цинк (High Lake Review and Izok Lake Review, Канада, Dugald River Zinc-Lead FS Review & Update, Австралия, The Phu Kham Copper Gold Project, Лаос, The Humwana Cupper, Замбия и много други). Последният голям проект, който печели, е за добив на мед в Чили.

 


Тагове: Кърджали, завод
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg