EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Канада: Намеса на премиера в полза на фирма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Канада: Намеса на премиера в полза на фирма

mail17:59 | 01.03.2019прегледи 1022 коментарикоментари 0


Бившата министърка на правосъдието и главен прокурор на Канада Джоди Уилсън-Рейбоулд заяви вчера, че е била притискана от много хора от правителството на премиера Джъстин Трюдо да извърши недопустима намеса в разследването срещу голяма канадска инженерна компания. Тя каза, че общо 11 души, включително самият Трюдо, са се опитали да й се намесят в работата и че дори са й били отправени прикрити заплахи, предаде Асошиейтед прес.
На 7 февруари в. "Глоуб енд мейл" съобщи, че Трюдо и екипа му са оказали върху нея натиск да предотврати съдебно преследване срещу компанията Ес Ен Се-Лавален (SNC-Lavalin) във връзка с обвинения в корупция, включваща правителствени договори с Либия.
"От септември до декември 2018 г. върху мен бе оказван постоянен натиск от страна на няколко души в правителството да се намеся политически. . . и по недопустим начин, за да се стигне до извънсъдебно споразумение с Ес Ен Се-Лавален", каза вчера Уилсън-Рейбоулд на изслушване в правосъдната комисия в канадския парламент, предаде Франс прес.
Тя каза, че са й били отправяни "прикрити заплахи" и е била предупреждавана да внимава "да не влезе в сблъсък с министър-председателя" по този въпрос.
Уилсън-Рейнбоулд смята, че е била понижена в министър по въпросите на ветераните през януари именно заради отказа си да сътрудничи по случая със строителната компания. Ес Ен Се-Лавален е обвинена, че е платила подкупи в размер на 48 милиона канадски долара на либийски представителите по времето на Муамар Кадафи, в периода от 2001 до 2011 г.
Трюдо се е срещнал с Уилсън-Рейнбоулд и е поискал от нея "да помогне" със случая. Тя го посъветвала горещо да не се меси в работата й на главен прокурор, а той, по думите й, отговорил, че просто трябва да се намери решение. Трюдо казал още, че ако разследването срещу компанията продължи, ще има загуба на работни места и че тя може да премести централата си от Монреал в Лондон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg