EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Камери в пунктовете за технически преглед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Камери в пунктовете за технически преглед

mail15:40 | 22.08.2011прегледи 1795 коментарикоментари 0


Започна монтирането на камери за видеонаблюдение в пунктовете за технически преглед на автомобилите. Тази сутрин около 10 екипа на фирмата, спечелила обществената поръчка на транспортното министерство, започнаха да ги поставят по пунктовете. С тези камери централно, онлайн, ДАИ ще може да контролира прегледите. Реално ще бъдат засичани номерата на превозните средства. Монтирането на системата отнема около 2 часа, разказа Светослав Горчев, който е в един от екипите, които монтират системата от сутринта. Самата система се състои освен от камера и монитор, от принтер със скенер и компютър. Днес започват да се монтират, но за да работи с тях персоналът на даден пункт, той трябва да премине обучение. "Всички пунктове са получили график, за това кога техните служители ще преминат през обучение, на което ще им се обясни как да работят със системата", каза Горчев.
Първият пункт, на който бе монтирана такава система в София е на Самоковско шосе 134. Управителят му Марио Веселинов е категоричен, че камери трябва да има, за да се спрат всякакви спекулации и неяснота как се извършват прегледите. "Трябва всички да бъдат еднакви и единни – вече не трябва има приказки за коли, които не са годни за нашите пътища", каза той.  Най – много коли за технически преглед тук преминават около Нова година. Технически преглед на кола се прави за около 20 мин., а на по – тежкотоварните за около 30. На ден между 8 и 12 автомобили успяват да преминат прегледи и плащат за това между 20 и 60 лв.
Веселинов припомни, че тази система трябвало да бъде въведена още през 2010г. В началото на миналата година още през февруари автомобилната администрация обяви, че има намерение резултатите от записваните на видео проверки да бъдат въведени в система на контролните органи, която да се изгради за 6-7 месеца - т.е. до есента на 2010 г. Това стана, след като бяха изготвени промените в Закона за движение по пътищата. Досега обаче нямаше публично оповестени данни докъде е стигнала реализацията на проекта.  Пунктовете за технически прегледи са около 750. Всеки автомобил подлежи на ежегодна техническа проверка в лицензираните пунктове, като изключение правят само новите автомобили, които имат 3-годишен гратисен период.  След катастрофата на АМ. "Тракия" край Пловдив, при която в средата на юни загинаха девет души, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че видеонаблюдението ще бъде въведено до края на тази година.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg