EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Камарата:Занаятите пред колапс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Камарата:Занаятите пред колапс

mail09:00 | 30.07.2013прегледи 611 коментарикоментари 0


Занаятите в България са пред колапс, заради промени в Закона за занаятите, приети през 2011 г. по инициатива на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на управлението на ГЕРБ. Това каза председателят на Националната занаятчийска камара /НЗК/ Иван Влаев, съобщи БТА.
Влаев изтъкна като една от причините за влошеното състояние на занаятите у нас премахването на задължителното членство в НЗК и посочи, че ако през 2010 г. 238 занаятчии са платили членския си внос, то през 2013 г. само 30 са сторили това.
Броят на занаятите у нас е намалял от 126 на 75, като в списъка преобладават предимно стари и много архаични, които вече не се практикуват в страната ни, каза председателят на Регионалната занаятчийска камара в София Кръстьо Капанов. За сметка на това не са включени модерни занаяти, към които е имало интерес за придобиване на квалификация и нейното валидиране за работа в чужбина. По думите на Капанов много български занаятчии не могат да практикуват професията си в страни от Европейския съюз, поради липса на възможност за регистрация по Закона за занаятите и придобиване на документа "майсторско свидетелство", който се изисква в тези държави. "Занаятчиите не могат да положат изпити при нас за добиване на такова свидетелство, защото са извадени от списъка", обясни Капанов.

Най-засегнати от промените в Закона за занаятите са професионалистите в областта на строителството, автомонтьорите, козметиците, маникюристите, готвачите и фотографите, обяви Емил Василев, изпълнителен директор на Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. По думите му проблемът със занаятите е дал сериозно отражение върху състоянието на малкия и среден бизнес в страната. Той припомни, че през последните години над 40 хиляди малки и средни предприятия са фалирали, а над 100 хиляди са преминали в "сивия" сектор. От НЗК предлагат членството в Камарата да стане задължително за занаяти, които са свързани с живота и здравето на хората, а за останалите то да остане доброволно. Занаятчиите настояват още държавата да вземе спешни мерки за спасяването на малките и средни предприятия, както и за това Камарата сама да приема и контролира списъка с регистрирани занаяти.


 


Тагове: камара, занаяти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg