EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Камара "Пътища": Спекулации за Лот 2 и 3 на АМ "Тракия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Камара "Пътища": Спекулации за Лот 2 и 3 на АМ "Тракия"

mail06:58 | 19.10.2022прегледи 616 коментарикоментари 0


Българската браншова камара "Пътища" не приема представените миналата седмица обвинения за състоянието на пътните участъци Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала "Тракия" след проверката им от МВР и МРРБ и ги определя като спекулативни твърдения. Изненадани сме от разпространените внушения за некачествено изпълнение на участъците от магистралата, без наличието на официални данни от проведения преди дни лабораторен анализ, се посочва в позиция на камарата.

От Камарата подчертават, че в десет годишния период на експлоатация на трасето не са възлагани превантивни и текущи ремонтни дейности, което в съчетание с прекомерното натоварване не осигурява адекватна оценка на състоянието на пътната настилка. През изминалите години лот 2 и лот 3 са преминали над 150 проверки, напомнят от Камарата и изтъкват, че при всяка една досега, експерти са констатирали, че строителството е извършено в рамките на Техническата спецификация.

В позицията на камарата се посочва, проведеното обследване обхваща площ по-малка от 10 /десет/ кв.м. спрямо обща площ на двата участъка от АМ "Тракия" от 1 470 000 кв.м. "Това е все едно да съдите за качеството и количеството на извършените работи в апартамент от 200 кв. м по броя на пантите на вратата на килера. И още: не e възможно въз основа на оценка на асфалтовите пластове да правите линейна интерполация за количеството и качеството на 70 км автомагистрала. Асфалтовите работи съставляват едва 15 до 17 процента от стойността на подобни обекти", се посочва в позицията на Камарата.

От организацията напомнят, че в одитните доклади от проверки по тези пътни участъци е упоменато, че реалните данни за трафика по Лот 2 за периода 2017-2019 г. надвишават планираното с 162 на сто при тежкотоварните автомобили, 376 на сто при лекотоварните автомобили. По Лот 3 надвишаването е 42 на сто при тежкотоварните автомобили и 348 на сто при лекотоварните автомобили. 

Камара "Пътища" настоява "да бъде преустановено политическото говорене, целящо уронването на престижа на пътностроителния бранш". 

Загуби от 40 млн. лева в ущърб на държавата са установени към момента при съвместни проверки на МРРБ и МВР на качеството на лот 2 и лот 3 на магистрала "Тракия", съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на съвместна пресконференция с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на 12 октомври.

При проверката са взети ядки от съдържанието, вложено в пътното платно, като те са предадени за изследване на Института за пътища и мостове към Агенция "Пътна инфраструктура". Констатиран е недостиг в количеството на асфалта, ще излязат и проблеми с качеството, коментира министър Шишков. Той уточни, че гаранционните срокове са изтекли и сега държавата ще се наложи да ремонтира тези участъци. 

По най-простата аритметика, ако в първи лот липсват от дебелини на конструкция 17,5 процента, прехвърлено върху стойността на лота, това означава 23,6 млн. лева. На втория лот липсват 12,5 процента от пътя, прехвърлено върху стойността на строителството, означават 17,5 млн. лева, изчисли миналата седмица министър Шишков и подчерта, че става дума за липса само във връзка с количеството. За качеството на вложените материали се очаква да има резултати от проверката след десет дни. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg