EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калфин:Пазарът на труда е дебалансиран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин:Пазарът на труда е дебалансиран

mail13:36 | 16.02.2016прегледи 653 коментарикоментари 0


Основен проблем пред бъдещите инвеститори ще бъдат работната ръка и квалифицираните специалисти и това е най-важната тема, по която трябва да се говори и работи през следващите години. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на среща в Хасково с представители на бизнеса от областта, съобщават местни медии. Пред присъстващите на срещата вицепремиерът отбеляза, че е пътувал по новата автомагистрала "Марица". Според него тя не е само по-удобен път, който да свързва Хасково със София и с Истанбул /Турция/, а е една артерия, около която започва да се създава много голям и мощен бизнес клъстър. Той допълни, че това е една бизнесобщност, която непрекъснато привлича нови инвеститори и която "започва да изпитва и значителен глад за работници и за служители", които биха могли да започнат работа в новите фирми.
По думите на Калфин пазарът на труда в момента е изключително дебалансиран - безработицата е около десет процента, а в същото време има остър глад за квалифицирани работници. Той каза, че заради този проблем някои фирми настояват да се отвори пазарът за работници от други страни или предупреждават, че ще преместят бизнеса си в държави, където има квалифицирани работници.
Министърът на труда посочи, че сред мерките, които трябва да бъдат предприети и с помощта на бизнеса, е привличането на безработните млади хора, които да имат възможности да съчетават работата си с отглеждането на малките си деца, както и въвеждането на дуалната система в образованието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg