EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калфин:Бързо въвеждане на данък "финансови операции"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин:Бързо въвеждане на данък "финансови операции"

mail08:15 | 06.02.2014прегледи 1095 коментарикоментари 0


Ивайло Калфин настоя за бързо въвеждане на данъка върху финансовите операции в ЕС и изрази надежда, че още държави, включително България, ще се присъединят към 11-те, които вече се ангажираха с него.
Данъкът няма да означава повече тежест за данъкоплатците, за националните и за европейския бюджет. Напротив той ще облекчи натиска върху тях, убеден е Калфин.
"Искам да напомня за предложението на Европейската комисия част от средствата от този данък да се използват за подобряване на приходната част на европейския бюджет. Това ще означава по-малки национални вноски в този бюджет. Не по-голям европейски бюджет, а по-автономен бюджет. Когато говорим за вложителите, нека също да сме на ясно, че този данък ще направи по-лесно управляеми националните бюджети и в крайна сметка, данъците за данъкоплатците ще са по-малки", заяви Калфин по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург късно вчера.
Според Калфин данъкът върху финансовите сделки "трябва да е прост, лесен за прилагане и да не предвижда изключения и вратички".
Той смята, че сега, когато възстановяването на европейската икономика е започнало и се създава банковият съюз, е крайно време да се ангажира и финансовият сектор, за да се засили фискалния капацитет на държавите, пострадали от кризата.
Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия се обявиха за бързо въвеждане на данъка върху финансовите операции.
През 2011 г. ЕК предложи облагане на сделките с дялове и ценни книжа с 0,1% и с 0.01% за деривативите. На следващата година 11 държави-членки (Австрия, Белгия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания) решиха да въведат данъка, тъй като не се събра мнозинство той да бъде приложен във всички членки на ЕС. Според Европейската комисия данъкът върху финансовите операции би носил 57 млн. евро годишно, облекчавайки ангажиментите на данъкоплатците, които в момента плащат за спасяването на банките, чийто баланси бяха засегнати от дълговата и финансова криза в ЕС.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg