EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калфин одобряван най-много от левите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин одобряван най-много от левите

mail08:40 | 02.10.2016прегледи 1029 коментарикоментари 0


Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ. Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях. Това не дава основание за особен оптимизъм, че на вота ще се явят голяма част от българските избиратели. Това показват данните на националното представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп", проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната. Период на теренна работа: 5-12 септември, 2016 г.

Поради липсата на номинирани кандидати от всички партии, в настоящото изследване се мерят единствено рейтингите на одобрение към досега заявените кандидатури. Рейтингите на одобрение не са и не могат да играят ролята на прогнозен дял за предстоящата надпревара. След началото на изборната кампания ще стане възможно да се изследва реално вота за президент. В момента няма основания да се правят прогнози в тази посока.

Сред левите кандидати за президент най-висок рейтинг на одобрение има Ивайло Калфин – 35% (измерен в период, в който той не е номиниран за президент), следван от Татяна Дончева с одобрение от 27% и генерал Р.Радев – с 25%. Близо половината от българите все още нямат впечатления от Р.Радев.

Това са политически фигури, които ще се борят за мажоритарен вот. Като се държи сметка и за това, че И.Калфин и Т.Дончева успяват да се харесват освен на леви и на други избиратели, то се очаква надпреварата вляво да бъде особено оспорвана.

Данните от изследването показват, че към 12 септември ген. Р.Радев е одобряван от 25% от българите, като той се харесва на около 70% от избирателите на БСП. Важно е обаче да се държи сметка и за това, че кандидатурата на И.Калфин не е обявена към момента на проучването, а Т.Дончева е номинирана официално едва към края на теренната работа по изследването.

Що се отнася до решението на К.Нинова да прекрати едностранно преговорите с АБВ за обща кандидатура на президентските избори, то 43% от социалистите одобряват това решение, а 36% не го одобряват. Две трети от избирателите на АБВ не приемат решението на К.Нинова.

Татяна Дончева е одобрявана от 27% от българите, като най-често нейните привърженици са сред симпатизантите на Движение 21, на АБВ и на БСП.

Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи и от три четвърти от избирателите на РБ.

Красимир Каракачанов е одобряван от 33% от българите. В качеството си на кандидат за президент Красимир Каракачанов е одобряван от 76% от избирателите на ПФ и от 56% от тези на Атака.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049