EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калфин: Нужна е по-висока пенсионна възраст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин: Нужна е по-висока пенсионна възраст

mail09:00 | 13.11.2014прегледи 1176 коментарикоментари 1


"В момента водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден”, заяви по Нова ТВ социалният министър Ивайло Калфин.
Той обаче не се ангажира с прогнози дали това би станало или не. Това ще стане ясно през следващите дни.
Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева.
Относно възрастта за пенсиониране, социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.
"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.
"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни Калфин.
По думите му дългосрочно пенсионната възраст трябва да бъде увеличена.
Относно минималната работна заплата, социалният министър заяви, че доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката.
По повод предложението на Йордан Христосков тя да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.
"Периодът на майчинство е добър е в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър”, обясни Ивайло Калфин.
"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”, поясни социалният министър.

 


 
Коментари
 
димитрова - 17-11-2014 г. 14:04:57

Когато започвах работа през далечната 1979 година, договърът ми с държавата беше 25 години стаж и 55 години възраст за да имам право на пенсия. В един момент същата тази държава без да се съобразява под различни предлози започна да вдига възрастта и стажа за пенсиониране на работниците трета категория, сякаш те са сбезкрайни физически възможности. Така за за по малко от 25 години въсрастта на която евентуално ще се пенсионирам става 63 години- с осем повече, стажа с 12 години повече. Няма държава в Европа, в която стажът и възрастта за пенсиониране да нарастват с такива темпове.Редно е когато човек започва работа да е на ясно с какъв стаж и на каква възраст ще се пенсионира.Подобни промени в движение е нарушени е на социалните му права и трябва да се наказва от закона.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1105