EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калфин: В момента руският газ няма алтернатива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин: В момента руският газ няма алтернатива

mail12:30 | 05.03.2015прегледи 650 коментарикоментари 0


България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин в Москва, където се срещна с председателя на Горната камара на руския парламент Константин Косачов.

"Сега Европа се стреми да ограничи доставките на руски газ, но в този момент той няма алтернатива. Това не е само моя позиция, това е позиция на правителството на България: има смисъл да работим заедно и да осигурим най-взаимоизгодните доставки на руски газ в Европа", посочи българският вицепремиер.

Българският вицепремиер е подчертал, че при определянето на пътя на транзита на руския газ към Европа, за България ще бъдат важни условията за доставките. ТАСС цитира и думите на Калфин, че не вижда икономическа целесъобразност от намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа. В момента Русия доставя около 40 процента от газа за Европа, а в страните от Централна и Източна Европа този дял е 80 на сто.

Икономиката на България понася загуби от антируските санкции на Европейския съюз и ответните мерки на Русия и българското правителство не е доволно от тази ситуация, заяви още в Москва българският вицепремиер Ивайло Калфин, цитиран от ТАСС. Според Калфин може да се говори за приключване на трудния период в отношенията между Русия и Европейския съюз само след регулиране на ситуацията в Източна Украйна.

"България винаги е заемала и заема позицията - вярно, не така шумно като някои други - че ситуацията, създаваща напрежение в Източна Украйна, трябва да намери решение и че всички трябва да участваме в това", отбеляза той. Калфин специално подчерта, че за България Русия е много важен партньор, а "отношението към Русия в България на равнище обикновени граждани е много топло и дружеско".

От своя страна Косачов отбеляза, че България, променяйки посоката на геополитическата си ориентация към НАТО и Европейския съюз, може да "играе в тези организации своя собствена роля в контекста на отношенията на тези организации с Русия".

"Според нас засега този очевиден потенциал на България до голяма степен не се търси и със съжаление можем да изтъкнем, че именно България се оказа такова непреодолимо препятствие на пътя за осъществяването на проекта Южен поток", заключи руският сенатор.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg