EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калкулатор за личната инфлация създаде НСИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калкулатор за личната инфлация създаде НСИ

mail14:19 | 14.01.2010прегледи 1776 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Калкулатор за изчисляване на личната инфлация публикува Националния статистически институт /НСИ/ на своята интренет страница.
Новата изчислителна система дава възможност на потребителите да разберат личната си инфлация, чрез въвеждане на собствените си месечни и годишни разходи за 24 групи стоки и услуги.
Калкулаторът позволява на гражданите да получат по-добро разбиране за това, как промяната на цените се отразява върху тях и как се изчислява процентът на инфлация.
Той се основава на индекса на потребителските цени (ИПЦ), който е приет за официален измерител на инфлацията в страната.
ИПЦ измерва промяната на цените на месечна база, на основата на „потребителска кошница”, съдържаща около 560 стоки и услуги, като точният им брой се променя всяка година.
Всяко домакинство потребява различно количество от тези 560 стоки и услуги. Разбира се, някои от домакинствата не потребяват всички стоки и услуги.
Ето защо, всяко домакинство има личен модел на потребление. НСИ осреднява събраната информация за различните модели на потребление от представителна извадка от 3 000 български домакинства, за да получи обобщен модел на потребление. Поради тази причина личната инфлация ще се различава от официалната.
Личният модел на потребление е първото условие да се изчисли личната инфлация. Потребителите трябва да въведат месечните си разходи, класифицирани в 16 групи, и годишните си разходи в 8 групи.
От НСИ с нетърпение очакват какъв ще бъде интересът на гражданите към Калкулатора.
Разработването на Калкулатора е финансирано по проект на ОПАК. При разработването е използван опитът на националните статистики на Великобритания, Словения, Германия, Франция и Русия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg