EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калин Христов, БНБ: Няма да повторим инвестициите от 2007

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калин Христов, БНБ: Няма да повторим инвестициите от 2007

mail14:06 | 27.11.2009прегледи 1026 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
Притокът на външните преки инвестиции у нас никога няма да повторят нивата от 2007-2008 г., заяви Калин Христов, подуправител на БНБ на Българският икономически форум. Преди кризата в България имаше лесен и евтин достъп до финансиране. Лихвите и премийният риск бяха ниски.  Христов запита дали е нормално да искаме да се върнем към онзи период, когото сега обвиняваме за кризата и с който можем да заложим началото на нов проблем. Икономиката ни се движеше от масирани приходи от капитал. Когато стана ясно през 2005 г., че ще станем част от ЕС, тези приходи се увеличиха още повече.
Вероятно никога няма да повторим техните нива от 2007 и 2008 г., когато преките чуждестранни инвестиции у нас бяха 30% от БВП. Оттук нататък те най-вероятно ще са на ниво от 10% от БВП, предсказва подуправителят на БНБ.
Свидетели сме на масирано свиване на износа заради спад на инвестициите. На практика има само една държава в ЦИЕ, чийто износ спада повече от българският.
Трудно е да се каже от тук нататък дали няма да сме свидетели на дълъг период на ниски лихви в световен мащаб. В България е възможно да сме свидетели на подобна ситуация, но след като лихвеният риск се увеличава, това означава, че няма да привлечем масиран приход от капитал. Ето защо за нас е много важно да имаме балансиран бюджет, заяви още Христов. Девалвация на валутите в големите икономики може и да доведат в краткосрочен план до положителни ефекти. В ЦИЕ обаче девалвацията не работи по този начин, защото дълговете на страните от региона са в чужди валути. Затова и девалвация на валута в страна от ЦИЕ е самоубийство, обясни Христов.
Според него за тези, които искат да се върнат лихвите от миналото, първо трябва да се дефинира, кое финансиране е нормално. Високите лихви по кредитите у нас не е заради липса на ликвидност, обясни той. Тук става въпрос за поемане на риск за необслужваните кредити. По време на криза опасността от пресрочване на кредитите е голяма. Трябва да има буфер срещу това и високите лихви са именно такъв буфер за банките. Без стабилност няма ръст, заключи Христов.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg