EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какъв спад на БВП се очаква в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какъв спад на БВП се очаква в ЕС?

mail06:35 | 28.04.2020прегледи 9591 коментарикоментари 0


ЕС се насочва към спад на БВП от 5 до 10%, тоест около 7,5% през 2020 година, заяви пред телевизия Франс 2 европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс. По думите му всичко ще зависи от бързината, с която икономиката ще започне отново да нараства. Ако обаче нещата не се подобрят и има втори пик на епидемията, нещата могат да се влошат, допълни той.

Френският държавен глава Еманюел Макрон предлага страните-членки от ЕС да заделят солидна част от БВП за спасителния план за излизане от кризата, създадена от глобалната пандемия. Той се надавя това да са  между 5-10% от БВП на всяка икономика, но подобно предложение среща огромна критика от страна на Германия, пише Reuters.

В следващите няколко години бюджетът на ЕС на годишна основа ще трябва да се повиши, за да се преодолеят икономическите последици от пандемията от COVID-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя поясни, че ще бъде необходимо почти двойно повишение от 1,2 на 2% от БВП на тавана на т. нар. собствени бюджетни приходи, които се събират от данъци. Тя поясни, че това е временна мярка. Говорим за трилион евро, уточни председателят на ЕК.

По нейните думи предстои да се прецени каква част от икономическите помощи за най-засегнатите страни в ЕС ще бъдат отпускани като безвъзмездни средства и какъв ще бъде делът на заемите. Очаква се комисията да представи след месец предложение как бъдещият фонд за обезщетение заради епидемията ще бъде свързан със следващия европейски бюджет.

Едни държави са в състояние да осигурят много повече бюджетна помощ от други и това би се отразило на равнопоставеното участие на пазара, ако не се намесим, допълни председателят на ЕК. Фон дер Лайен уточни, че досега ЕС е насочил 3,3 трилиона евро в подкрепа на пострадалата от пандемията европейска икономика.

Ръководителката на ЕБЦ Кристин Лагард заяви пред европейските лидери, че пандемията може да намали с 15% техния БВП  предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източник. Тя е казала, че при най-лошия сценарий свиването на икономиката може да бъде 15%, а при средно тежкия сценарий – 9%. Тя ги е призовала бързо да бъде създаден силен и гъвкав фонд за възстановяване, който да гарантира, че всички европейски правителства ще могат да отговорят на финансовите предизвикателства на възстановяването.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182