EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво ще се промени в Закона за водите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ще се промени в Закона за водите?

mail11:30 | 12.11.2012прегледи 614 коментарикоментари 0


Ситуацията във ВиК сектора е лоша, на места дори критична, коментира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев по време на дискусия за предстоящите изменения в Закона за водите, организирана от синдикалните организации.
Участниците в нея обсъдиха подготовката и приемането на Националната стратегия за водите и разработване на ясни правила, на които да отговарят ВиК операторите.
Ако не постигнем единодушно решение по отношение на Закона за водите и регламентация на сектора, рискуваме да стигнем до даване на обяснения пред Европейската комисия защо са ни спрени парите по Оперативна програма „Околна среда“ за следващия програмен период, предупреди зам.-министър Симидчиев.

Стартира разработването на Наредба за изисквания към дейността на ВиК операторите, която се очаква да бъде готова до шест месеца. Тя ще наложи минимален праг, на който всяка компания и оператор да отговарят. Изискванията в документа ще бъдат количествени, но съобразени с дължината на мрежата или броя на жителите, на които операторът предоставя услугата.
Предстоящите промени във ВиК сектора няма да променят начина на образуване на цената на предоставяната услуга, но вероятно ще се стигне до процес на изравняване на цената на територията, обслужвана от един оператор.
Участниците в дискусията обърнаха сериозно внимание на предлагания в проекта за изменение на Закона за водите процес по регионализация. Според зам.-министър Симидчиев това ще доведе до подобряване на състоянието на дружествата чрез реализирането на икономия от мащаба, а няма да бъде предпоставка за тяхното концесиониране. Голям брой от присъстващите се обединиха около мнението, че окрупняването ще бъде предпоставка за осигуряване на повече инвестиции, така че да се подобри качеството на предоставяната на потребителите услуга и да се намали загубата на вода.
По повод на изказаното опасение, че много от заетите в сектора ще останат без работа в резултат на окрупняването в него, той посочи, че може да се стигне единствено до отпадане на дублиращи се административни длъжности.
Председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление към Народното събрание Любен Татарски отбеляза, че за пръв път чува конкретни предложения по закона. Той допълни, че те ще бъдат взети предвид при дискусиите по текстовете, но при спазване на нормативната база в страната и съобразяване с Водната стратегия. Приемането на такава ще синхронизира българското законодателство с Рамковата директива за водите, подчерта зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
Според народния представител Димчо Михалевски има пълен консенсус в Народното събрание относно публичния характер на ВиК системите и няма риск това да се промени.
По време на срещата беше предложено част от формираната от дружествата печалба и от такса водоползване да бъдат използвани единствено за подмяна на водопроводната мрежа. Участниците обсъдиха и идеята за разработване и приемане на система за подпомагане на социално слаби слоеве от населението за заплащане на част от изразходвана от него вода.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg