EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво ще пише на новите етикети за гуми?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ще пише на новите етикети за гуми?

mail07:40 | 15.05.2020прегледи 954 коментарикоментари 0


Новата схема за етикетиране на гуми има за цел да повиши информираността на потребителите относно икономията на гориво, да подобри безопасността и да намали шумовото замърсяване.

Съгласно новите правила, приети в сряда, както вече беше договорено със Съвета на министрите, етикетите на гумите за автомобили и камиони ще трябва да информират потребителите за ефективността на потреблението на гориво, сцеплението при мокро покритие и нивото на външния шум при въртене.

В бъдеще към етикетите ще бъде добавена информация за пробег, абразия, рециклирани гуми и за сцепление при сняг и лед. Данните за пробег и износване ще бъдат включени, когато бъде наличен метод за тестване. Износването на гумите по време на употреба е сериозен източник на микропластици, които са вредни за околната среда.

Новата схема за етикетиране ще се прилага и за тежкотоварни превозни средства (така наречените гуми тип C3), които понастоящем не са обхванати от изискванията на ЕС за етикетиране.

Етикетите трябва да са ясно видими за потребителите във всички ситуации, в които се продават гуми, включително онлайн и трябва да предоставят QR код за лесно сканиране.

Цитат

Докладчикът Хена Виркунен (ЕНП, Финландия) заяви: „Актуализираният етикет на автомобилните гуми е прост, но ефективен инструмент, допринасящ за по-безопасна и чиста мобилност чрез насърчаване на промените в поведението на потребителите. Регламентът гарантира, че потребителите получават ясна, уместна и съпоставима информация при избора си на автомобилни гуми.

Микрочастиците, освободени от гумите, представляват по-голямата част от микропластиците в околната среда. Регламентът решава този належащ проблем, като включва в обхвата си параметрите на пробег и износване, веднага щом станат достъпни подходящи методи за тестване."

Следващи стъпки

Споразумението трябва да бъде официално прието от Съвета на министрите. След това то ще бъде приложимо от 1 май 2021 г.

Бързи факти

Новата схема за етикетиране може да доведе до намаляване на 10 милиона тона въглеродни емисии и до увеличен приход от 9 милиарда евро в производството. Новият регламент относно етикетирането на автомобилните гуми ще отмени и замени регламента за етикетиране от 2009 г., след като влезе в сила.

 

След 2021 г. етикетите на автомобилните гуми ще показват ефективността при потреблението на гориво, сцеплението при мокро покритие и нивото на външния шум при въртене 

Предвижда се да се спестят 10 милиона тона въглеродни емисии 

Потенциал за приходи от 9 милиарда евро в производството

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg