EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво ще върне служителите в офисите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ще върне служителите в офисите?

mail18:09 | 11.03.2021прегледи 700 коментарикоментари 0


Въпреки прогнозите на голяма част от компанииите през пролетта на 2021 г. да започнат поетапното връщане на служителите в офиса, все още над 70% от тях работят дистанционно, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton. Според експертите на компанията пандемията даде силен тласък на промяна в начина на работа и реално създаде допълнителни предизвикателствва пред компаниите свързани с продуктивност, задържане на талант, сигурност на работното място, гъвкавост. Успешната адаптация на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства и реално засяга и собствениците на бизнес сгради.

„Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания доказаха, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората, но влияе негативно върху тяхното физическо състояние – служителите се чувстват по-изморени и изолирани, расте рискът от бърнаут. Ако ваксинацията е медицинския отговор на усложнената обстановка, но бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среда към новите условия“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор. 

В отговор на трайно изменящата се среда и настъпилите промени в нуждите на наемателите и техните служители, се разработва нова платформа Forton Digital Services for Real Estate.

„Посоката, в която дигитализаицята е наложителна, включва възможностите за интегриране на умен достъп до пакринга и офиса, известия, резервиране и управление на конферентни помещения, резервиране и поръчване на храна, информация за събития, комуникираме с колеги, енергиен мениджмънт и други услуги, като всяка една може да бъде достъпвана и управлявано интерактивно от телефона“, посочва Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“. 

„На офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения. Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да използват тази възможност да привлекат нови ползватели. И в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат на много повече на “soft” решения, които позволяват повече комбинативност и гъвкавост. Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности“, пояснява Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“.

Към края на 2020 г. на  незаетите офис площи са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11.4% до 13.6%, сочат данните.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg