EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво хапват евродепутатите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво хапват евродепутатите?

mail07:00 | 24.06.2013прегледи 2198 коментарикоментари 1


Ива Стойкова, Страсбург-София

Как ви се струва крем супа и задушени зеленчуци на цена около 3,80 евро? И това в сърцето на Страсбург. Такива са цените в стола, където се храни администрацията и гостите на Европейския парламент. Той е на принципа на обикновен училищен стол - табла, прибори, чаша и след това всеки решава откъде и какво да вземе. На нещо като шведска маса има богат избор от салати, предястия, десерти... Всеки може да вземе, колкото си поиска, но независимо дали порцията е 100 гр. или 300 гр., цената е една за съответната храна. Отделно са разделените по секции щандове (риба, месо, паста и др.), където обаче се поръчва на служителите на стола. Ясно е, че порциите и в този случай няма как да са напълно еднакви, но със сигурност са обилни и вкусни. Най-скъпото ястие е около 7-8 евро, а най-скъпото предястие - не повече от 2 евро. Хубавото е, че може да се опитат и традиционни френски, включително елзаски ястия. Водата е безплатна - на гъсто между масите има автомати за вода, която се пълни в симпатични канички. Единственото неудобство в стола на ЕП е, че трудно се намира място, особено ако група от двама-трима искат да седнат заедно, както обикновено се случва. За евродепутатите има отделен салон, който е с ограничен достъп и доста по-изискан вид. Тъй като редови журналист трудно би могъл да попадне там, освен ако не е специално поканен от някой депутат, можем само да гадаем какво е менюто и цените. Но се досещаме, че няма радикална разлика със стола, а и едва ли символът е депутатското кюфте. Но за това по-късно.
В сградата на Европейския парламент в Страсбург има още няколко възможности за леко похапване и подкрепителни напитки. Едното кафене е известно като прес бар и там е честа гледка журналистите едновременно да правят интервюта, да пишат или да провеждат срещи и да пият кафе или да се подкрепят с различни видове кроасани, сандвичи, киш, чайове, фреш и др. Другото кафе е предназначено за евродепутатите, но там отсядат и всички гости на ЕП. Например киш със сьомга и чай струва около 5 евро, такава е цената и за огромен сандвич с филе и сирена плюс кафе еспресо.
Смело можем да заявим, че моделът по отношение на храната в Европейския парламент е характерен изобщо за европейските институции или по-големите държавни компании в Европа. Например, в стола на държавното радио Radio France International (RFI), чиято централа се намира в една от най-хубавите и скъпи части на Париж, цените са повече от народни. Организацията е подобна на описаната за Европарламента. Разликата е, че тъй като всички са колеги, има повече смях и разчупена атмосфера, плюс намигащ служител, който докато препълва чинията ви, аргументирано обяснява колко е вкусно точно това ястие и как всъщност имате нужда от повече храна.
Отива ли в историята българското депутатско кюфте?
Цените на храната в българския парламент също са пределно ниски, откъдето тръгна и приказката за депутатското кюфте, станало нарицателно. В мрежата може да се прочетат хумористични определения на този феномен като например:

Депутатско кюфте - определение в мрежата
Вид кюфте, което се прави от месо и е по-голямо от това в кръчмата. Евтино е и не е за всеки. Консумира се само от богопомазани.

Нереално ниските цени на храната, която се предлага в Народното събрание, отдавна предизвикват микс от чувства сред обикновените граждани, главно в негативна посока.
Истината е, че тази цена се постига чрез фонд “Социално-битово и културно обслужване”, който дотира 50% от храната. Фондът се захранва от 3%, удържани от заплатите на депутатите и чиновниците в НС. Друга заблуда е, че депутатите се изхранват единствено с кюфтета. Кухнята на парламента предлага разнообразие от ястия, приготвяни по строг рецептурник, а през годините менюто се променя и обогатява. А през това време евтиното депутатско кюфте е на път да отиде в историята:

zoom_sss
В менюто на парламента супите са около 100 вида, месните ястия - 1400, постните - 180. Ето част от тях заедно с цените им на старта на 42-то Народно събрание.

zoom_sss
В менюто има и традиционни ястия като боб по манастирски, пълнени чушки, лозови сърмички, телешко варено, както и печени или задушени зеленчуци. Депутатите често закусват в парламента. Миналата година например особен хит е бил сандвич със сьомга на цена 2,87 лв. За закуска е можело да вземат банички на хапки срещу 0,30 лв. бройката и фреш за 2,90 лв. За сравнение, сандвичът в парламентарния бюфет през 2009 г., в първите дни от работата на 41-то Народно събрание, е струвал 1,20 лв., филе – 1,80 лв.
Вместо финал (с намигване)
Мандат след мандат, още от 90-те години, независимо кой цвят преобладава в Народно събрание, неговата кухня не търпи катаклизми и устойчиво се развива. Успокоително е също, че българската институция не се различава по нищо от европейските, поне в това отношение...

Снимка: Уикипедия; Забележка: В местата за хранене на Европейския парламент е забранено да се снима.

Статията е обновена.


 
Коментари
 
Даниела - 21-06-2013 г. 23:22:24

Как иначе ще поддържа кръглата им форма (не на кюфтетата, а на депутатите)

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1065