EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво установи ревизията "Герджиков"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво установи ревизията "Герджиков"?

mail07:55 | 18.02.2017прегледи 1941 коментарикоментари 0


Служебният премиер Огнян Герджиков представи резултатите от извършените проверки по министерства. Герджиков съобщи в изявление в Министерския съвет, че проверките са направени от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени до компетентните институции за последващи действия. Докладът на главния инспекторат ще бъде публикуван в пълен вид в понеделник.
В част от министерства не са установени съществени нарушения при провеждането на обществените поръчки, като има единични случаи на административни и технически пропуски, които не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури за възлагане на поръчките. Без съществени нарушения са министерствата на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда, на земеделието, на труда, на образованието, на туризма, на енергетиката.
Различно е положението в другите министерства, изтъкна премиерът. Той информира, че в Министерството на отбраната са проведени през 2016 г. 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, от тях са прекратени 31, като остават 85 процедури за доставка на стоки и предоставяне на услуги, проведени и приключили с подписване на договори и споразумения. При анализа са установени 45 нарушения на ЗОП и други нормативни актове. От тях по девет процедури е установено наличие на индикатори на измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура, а останалите са изпратени на АДФИ, каза премиерът.
Герджиков изтъкна, че в немалко от техническите задания са включвани условия към кандидатите, даващи предимство или необосновано ограничаващи участието на лица в обществените поръчки. Такива факти са констатирани в АПИ. Става дума за обществена поръчка от 2015 г. за избор на изпълнител за поддържане на участък от магистрала "Хемус" и прилежащите пътни връзки, поддържане на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан". Нарушения са установени и в обществена поръчка от 2015 г. за избор на изпълнител за поддържане на участък от магистрала "Тракия" и "Марица" и прилежащи пътни връзки, поддържане на осветлението на тунел "Траянови врата".
В Министерството на икономиката са били докладвани нарушения, които се изразяват в залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации, промени в критериите за подбор след отваряне на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участници.
В Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия са открити нарушения при обществена поръчка от 2016 г. за надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между търговските служби в чужбина и Агенцията. Премиерът каза, че процедурата е проведена при липса на конкуренция. Има становище на АОП за незаконосъобразност на тази процедура. За това нарушение е сезирана АДФИ и Сметната палата.
Има и случаи на забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки, каза още премиерът. Такива има в Министерството на земеделието - обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони. По думите на премиера неизпълението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата по тази програма от ЕК. В здравното министерство забавяне има при обществена поръчка за застраховане на санитарните автомобили на Центровете за спешна медицинска помощ и Центровете по хематология и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.
В МВР е било забавено провеждането на процедури за възлагане на обществени на поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016 г., с което се възлага на МВР да координира, контролира и разходва допълнително отпуснати средства за спешно подпомагане в рамките на Фонд " Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност". Забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуване на наказателна процедура от ЕК, каза премиерът.
В Агенцията по вписванията забавяне има при обществена поръчка с предмет разширяване капацитета на масивите за съхраняване на данни за изграждане на нова система за генерирани копия на имотния регистър, търговски регистър, регистър Булстат и национален електронен регистър РИОС. КЗК е наложила мярка "спиране на изпълнението" на процедурата до произнасяне по същество на жалбата и така се генерира голямо забавяне, което може доведе до сериозни последици за работата на тези регистри, изтъкна Герджиков.
Премиерът информира, че са зачестили случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на МФ.
Главният инспекторат е формулирал серия препоръки по преодоляване на дефицитите, съобщи премиерът. Част от тях засягат законовата уредба на обществените поръчки. За 14 дни не може да се направи пространен дълбочинен анализ и министерствата ще продължат с изследванията на завареното, без това да е акцент в работата им, защото приоритет в дейността на МС е провеждането на честни и свободни избори и подготовката на председателството на България на Съвета на ЕС, каза премиерът.
Той информира, че към министрите е отправил изискване всички обществени поръчки, които са неотложни и ще бъдат обявени в мандата на служебното правителство, да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите и одитните органи в самите министерства. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039