EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво търсят германските инвеститори в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво търсят германските инвеститори в България?

mail13:50 | 04.04.2011прегледи 963 коментарикоментари 0


Фирмите, членове на Германско-българската индустриална и търговска камара /ГБИТК/ очакват през тази година да бъдат разкрити повече работни места, да направят повече инвестиции и да имат по-големи обороти, съобщи Митко Василев, главен управител на камарата. Според проучване на камарата сред 68 фирми, близо 42% от тях желаят да увеличат броя на служителите си. Досега германските компании са открили в страната около 50 000 работни места. Една трета от фирмите планират да инвестират повече през тази година, а 20,9 % ще намалят вложенията си, 58,2% отчитат ръст на продажбите, а 13,4% се опасяват от спад в приходите.
По данни на германската статистика през 2010 г. спрямо предходната има ръст от 22,5% на стокообмена до 3,9 млрд. евро, при 3,3 млрд. евро през 2009 година. 33,3% е ръстът на българския износ за Германия, а на вноса от Германия – 15%.
До 2015 г., ако България излезе от кризата, се очаква удвояване на стокообмена спрямо 2009 г. и удвояване на германските инвестиции у нас.
Камарата работи за привличането на германски компании от мебелната, текстилната
и ВЕИ-промишленост да инвестират у нас.
Германските компании определят като много добро състоянието на данъчната тежест в страната, а отношението към данъчната система варира от добро до задоволително. Една от пречките пред германския бизнес е забавянето на връщането на ДДС. Политическата стабилност е оценена като добра, а правната сигурност - задоволителна. Масовата оценка на германския бизнес по отношение на коректността при разплащанията е задоволителна.
Според германските делови среди има какво още да се желае в борбата срещу корупцията. По въпроса за квалификацията на работна ръка и разходите за нея оценките са задоволителни. Германските компании смятат, че България трябва да положи повече усилия за подобряването на ефективността на управлението, на инфраструктурата, правната система и борбата с корупцията.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg