EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво следва от решението на ОПЕК+

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво следва от решението на ОПЕК+

mail18:35 | 13.10.2022прегледи 1433 коментарикоментари 0


Страните износителки на петрол от ОПЕК и партньорите им, с които заедно образуват групата ОПЕК+, решиха да намалят количествата черно злато, които доставят на световните пазари. Това бе оповестено след срещата на алианса на 5 октомври, на която страните се споразумяха, че съкращението на добива ще възлиза на 2 милиона барела на ден, и ще влезе в сила от ноември. 

Изненадващото на пръв поглед с големия си обем съкращение, най-мащабното от началото на пандемията през 2020 г., се равнява на 2 процента от световното предлагане на петрол. То се очаква да облагодетелства най-много Русия, която е членка на ОПЕК+, като същевременно затегне доставките за Запада.

Икономическият модел на ценова определеност на пазара, или с други думи, механизмът на търсенето и предлагането предполага, че намалените квоти за добив ще доведат до по-високи цени на суровия петрол, както и на неговите производни - дизеловото гориво, бензина и мазута.

Съкращението от 2 милиона барела на ден представлява над 4 процента от общото целево производство на организацията - от 43,8 милиона барела дневно, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Страните членки обаче се затрудняват да добиват договорените количества и без заложени квоти за намаление. През август те са изпомпвали с 3,6 милиона барела по-малко от целите си, докато през юни - с 2,84 милиона барела по-малко.

През последните няколко години под целите си за добив обичайно са Ангола и Нигерия заради слабите инвестиции в петролните сектори на двете африкански държави. Към тях се присъедини и Русия, която попадна под западни санкции след нахлуването си в Украйна. През септември страната изпомпваше дневно по 9,9 милиона барела петрол, докато заложената й цел бе 11 милиона барела. 

Съгласно сделката Русия трябва да намали производството си до 10,5 милиона барела на ден, което всъщност е с 0,6 милиона барела над настоящия й добив.

"Русия няма да трябва да съкращава нищо. Това е положителна новина за руските петролни компании, които ще се възползват от по-високите цени, като същевременно поддържат стабилни нива на производство", обясняват експертите на базираната в Москва брокерската къща "БКС Експрес".

За разлика от Русия, Саудитска Арабия, най-големият петролен производител в ОПЕК+, който изпомпва в съответствие с целта си, ще трябва да намали около 0,5 милиона барела на ден от реалното си производство. Количеството е на стойност 46 милиона долара на ден, или 1,4 милиарда долара на месец.

Според Хорхе Леон, вицепрезидент в норвежката консултантска фирма "Рюстад енерджи" (Rystad Energy), за цялото съкращение, в размер на 2 милиона барела на ден, най-голям принос реално ще имат Саудитска Арабия (-520 000 барела на ден), Ирак (-220 000 барела на ден), ОАЕ (-150 000 барела на ден) и Кувейт (-135 000 барела на ден). Заедно четирите държави от Близкия Изток ще намалят с 1,2 милиона барела дневния си добив.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg