EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво се случва с Щокманското находище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се случва с Щокманското находище

mail16:15 | 11.02.2013прегледи 799 коментарикоментари 0


Разработката на Щокманското газово находище може да започне след 2019 година, обяви руската газова компания Газпром, цитирана от ИТАР-ТАСС. В момента първата фаза на проекта е замразена. Сроковете за началото на усвояването на първата фаза от Щокманското находище се отлагат неколкократно заради промени в параметрите на проекта, необходими за приемането на окончателно инвестиционно решение. Миналата година срокът на действие на акционерното споразумение по първата фаза на проекта изтече, а ново така и не бе сключено, за да отчете промените в технологичната схема за разработка на находището с преминаването на практически 100% производство на втечнен природен газ в рамките на първата фаза. Срокът на старото споразумение с участието на норвежката компания Statoil и френската Total изтече на 1 юли 2012 година.

Статойл поиска Газпром да започне преговори в тристранен формат с участието на англо-холандската компания Shell, без участието на Тоtal. В началото на тази година Газпром ще проведе конкурс за избор на проектант на завода за втечнен природен газ за всички фази от усвояването на Щокманското находище. Заводът с мощност до 30 милиона тона втечнен газ трябва да бъде разположен в долината на река Орловка край селището Териберка. Щокманското газокондензатно находище се намира в
централната част на шелфовата зона от руския сектор на Баренцево море. То се смята за едно от най-големите в света по проучени залежи от природен газ, оценявани на 3,9 трлн. кубични метра газ и около 56 млн. тона газов кондензат Програмата за разработка на находището предвижда пълен цикъл - от изследванетодо преработката и транспорта и е планирана на три фази. Първата фаза предвижда добив от 23,7 милиарда куб. метра газ годишно. Компанията планира към 2030 година да добива 600-700 милиарда куб. метра газ.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg