EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво се променя за бусове и тротинетки?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се променя за бусове и тротинетки?

mail08:04 | 13.11.2019прегледи 604 коментарикоментари 0


Физически лица няма да могат да регистрират превозни средства от категориите М2, М3 и N3, които са предназначени за превоз на повече от 8 пътника и на тежки товари. Това предвиждат предложения за промени в Закона за автомобилните превози, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации.

Целта на поправките е да се ограничат нерегламентираните превози на хора и товари.

Превозните средства от категориите М2, М3 и N3 ще могат да се регистрират само от юридически лица, еднолични търговци или от регистрирани земеделски производители, предвиждат текстовете.

Правила за управление на тротинетки

С поправките се регламентира и придвижването с тротинетки. Хората, които карат тротинетки, задължително трябва да носят каски, а в тъмната част от денонощието да карат с включени светлини отпред и отзад и със светлоотразителна жилетка.

Текстовете предвиждат тротинетки да могат да се движат по велоалеите, а ако няма велоалеи - най-близо до дясната граница на пътното платно. Максималната позволена скорост на движение на тротинетките се определя на 25 км/ч, поради което се забранява движението на тротинетки по булевардите и улиците с максимално разрешена скорост над 50 км/ч, по улиците от втори клас без изградена инфраструктура и в зони, забранени за велосипеди.

Въвежда се и минимална възраст за управление на тротинетка - 14 години. Лицата от 14 до 16 години могат да карат тротинетки само по велоалеи и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg