EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво се договориха Мей & Юнкер?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се договориха Мей & Юнкер?

mail10:55 | 12.03.2019прегледи 1436 коментарикоментари 0


Европейският съюз и Великобритания се договориха за “правно обвързващи промени“ по сделката за Брекзит.

Това е втори шанс, но трети такъв няма да бъде даден, категоричен беше Жан Клод-Юнкер на съвместната пресконференция с Тереза Мей след продължилите близо 2 часа разговори в Страсбург.

Жан-Клод Юнкер: “Изборът е кристално ясен - или тази сделка, или Брекзит никога няма да се случи“.

Постигнатите “правно обвързващи промени“ в споразумението за развода ще гарантират, че Европейският съюз не може да действа с намерението да използва безкрайно “предпазния механизъм“ по отношение на статута на Северна Ирландия, коментира британският министър-председател Тереза Мей. Тя се обърна към депутатите в Камарата на общините преди очакваното тази вечер гласуване за Брекзит:

Тереза Мей: “Сега е времето да се обединим и да подкрепим тази по-добра сделка за Брекзит“.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин обяви, че преговорите са се провалили и призова днес да се гласува против сделката с Брюксел.

Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство през януари първоначалния вариант на споразумението. Мей положи усилия да договори с ЕС промени, които могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят сделката.

Днес британското правителство ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

Великобритания ще подготви също едностранна декларация, в която се казва, че нищо не може да предотврати оттеглянето на страната от предпазната мярка за ирландската граница, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит се провалят.

Въпреки оставащите неизвестни, едно е сигурно - Великобритания трябва да напусне Европейския съюз преди европейските избиратели да гласуват за нов Европейски парламент между 23 и 26 май. В противен случай ще трябва да изберат свои евродепутати, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Изявлението на Жан-Клод Юнкер четете тук


Тагове: Брекзит, Мей, Юнкер
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg