EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво се договориха Борисов-Путин ? видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се договориха Борисов-Путин ? видео

mail07:10 | 31.05.2018прегледи 3858 коментарикоментари 0


Русия няма нищо против да има втора точка за вход на газ от Русия през "Турски поток" за България. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си руския президент Владимир Путин в Кремъл.
Той добави, че по време на разговора руският президент Путин го е информирал, че вчера е провел телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който го е информирал, че няма нищо против "Турски поток" да влезе на територията на България. Борисов уточни, че тепърва ще се водят преговори какво да бъде количеството газ и как да бъде транспортирано до следващите държави в региона. На базата на това количество руски газ, което в момента влиза на територията на Русия чрез Украйна за България, като се добави и газта от "Турски поток", ще стане около 34-35 млрд. куб. метра, изчисли Борисов.
Руският президент Владимир Путин каза, че първата тръба на "Турски поток" е напълно готова по дъното Черно море, а от втората остава да бъдат изградени около 200 км на територията на Турция. Той обаче потвърди възможността "Турски поток" да влезе на територията на България.
"Затова всичко, което сме обсъждали, е напълно реално и може да стане в най-близко време", заяви Владимир Путин. Той обаче допълни, че тепърва предстои да се водят преговори - за обема, цените и други въпроси по тази тема.
Владимир Путин отбеляза, че Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси за България, като в момента на 100 процента се задоволят нуждите на българския пазар.
Владимир Путин добави, че руската компания "Росатом" ще продължи доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", ще помага и за модернизирането на централата и удължаването на експлоатацията на 5 и 6 блок. Освен това руската страна е готова да се върне към идеята за реализиране на проекта АЕЦ "Белене", ако България вземе решение за това.
По повод евентуалното строителство на АЕЦ "Белене" българският премиер заяви, че тъй като реакторите вече са платени и страната ни разполага с два реактора, е информирал Путин, че България на пазарен принцип търси частен инвеститор и ще участва в изграждането на централата само с това, което до момента страната ни е инвестирала за реактори и площадка. България обаче в никакъв случай няма да се ангажира със задължителното изкупуване на тока, който ще се произвежда в централата, подчерта Борисов.
Руският президент изтъкна, че преговорите с Борисов са преминали в делова и конструктивна атмосфера и са били доста конструктивни. По думите му България е важен партньор в Европа и на Балканите и отношенията между двете страни се базират върху многовековните традиции на приятелство и добросъседство. Той посочи, че тази година се отбелязват знаменателна за двустранните отношения дата - 140-годишнината от освобождението на България от османското иго.
По време на разговорите е било отделено особено внимание и на икономическото сътрудничество, информира Путин и посочи, че през миналата година двустранният стокообмен е нараснал с 24 процента - до 3,5 млрд. долара. Освен това общият обем на руските инвестиции е надвишил 30 млрд. долара, като руските компании активно инвестират, преди всички в преработването на петрола, селското стопанство и недвижимите имоти.

Русия и България проявяват интерес към развитие на проекта "Турски поток" в посока България, но при преговорите между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов не са постигнати конкретни договорености. Това заяви пред медии говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
Песков уточни, че засега няма постигната договореност по въпроса.
"Нямаше и задача да се постигне договореност, нямаше и възможност на преговорите между президента и премиера да се договори това", отбеляза той и допълни, че "България проявява интерес".
По думите на Песков "реализирането на този интерес на практика е обусловено от редица причини".
"Невъзможно е да се реализира, без да има определени гаранции от страна на Европейската комисия, на самата България, предвид предишния опит. Този интерес обаче е интересен и за самите българи, и за Москва, затова работата вече ще се извършва в приложен план", каза Песков.
Той допълни, че българската страна е представила идеята за създаване на хъб.
"Имат желание да получат някое разклонение, но въпросът е - откъде, по коя линия, през какви граници?", каза говорителят на Кремъл.
Песков отбеляза, че навремето газопроводът "Южен поток" е бил в посока България, а "Турски поток" вече фактически е изграден и е по-сложно да се прави ново включване.

-----------------------

Очерталите се договорености

1. Русия е готова да се върне към АЕЦ „Белене“, ако България вземе решение да завърши този проект

2. Както Бойко Борисов заяви: „Категорично "Турски поток" влиза на територията на България“, като за това са се съгласили по време на телефонен разговор във вторник президентите на Русия и Турция и съгласно думите на Путин, „се разработва в практически план с Турция и България“.

3. Русия и България съжаляват за провала на проекта „Южен поток“. Така го разбирам и виждам това – българската страна съжалява за провала на проекта „Южен поток“, защото и никой не се съмнява в това, неговата реализация би била много изгодна за България. Но ще пробваме да минем от друга страна, в този случай – през Турция“, заяви Путин, като тук се случи интересна размяна на реплики, която привлече вниманието на руските медии:

„Много съм благодарен, че не ни се сърдят (за замразяването на „Южен пиоток)“, заяви Борисов“. „Но старшият винаги умее да прощава“.

„Говорихме за това, но мен винаги ме смущават разсъжденията за това кой е старши и кой младши, защото старшият винаги го подтикват да заплати“, реагира Путин.

4. Русия и България ще подпишат споразумение за поддръжка и охрана на военните мемориали

източници:БТА, агенция Фокус, руски медии,

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097