EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво реши МС за мечките?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво реши МС за мечките?

mail15:15 | 19.11.2012прегледи 551 коментарикоментари 0


МС прие на свое заседание от 14 ноември 2012 година решение за одобряване проект на Закон за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча. По този повод ето каква дискусия се провежда в кабинета преди гласуването.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, с тази промяна на територията на Република България се забранява ловуването на кафява мечка. По изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни – това са мечки стръвници. По този начин откликваме на много големите тревоги на природозащитните организации и на притеснението на Европейската комисия. Така че това е предложението.
НОНА КАРАДЖОВА: Ще добавя нещо важно. Действително знаете за два-три проблемни случая през 2010 година в района на Родопите с мечки, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. В резултат обаче на предприети много сериозни мерки от страна на няколко институции, включително и Министерство на околната среда и водите, и с помощта на неправителствени организации успяхме само за две години да реализираме достатъчно мерки, така че неколкократно да намалее броят на щетите върху стопанствата на хората. Това са както разяснителни кампании в района, така и раздадените безплатно на хората, на селските стопани електропастири, които имат изключително важно значение за спокойствието на хората. Само хората, които са в смолянския регион знаят какви тревоги имат. Смятам, че тази политика е успешна.
БОЙКО БОРИСОВ: Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване. Спасение от мечката няма. Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор. Въпросът е как да съхраним максимално, между другото много голямата популация на мечки, която има вече – никога не е имало толкова мечки в България именно поради тези забрани да се ловуват, да се отстрелват. За радост имаме много и хубава популация. Следете внимателно въпроса. Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то като напада крава или овца, ако свари и сам човек ще го нападне и него.
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Тази възможност остава, господин премиер, като пълномощия на министъра на земеделието и храните да разрешава подобен отстрел. Надявам се на много добра координация с колегите от Министерството на околната среда и водите, за да могат тези проблемни животни да бъдат изваждани преди да стане, недай си, Боже, някоя беля.
НОНА КАРАДЖОВА: Създадохме много добра организация. Обезщетения се изплащат от много години, повече от десет години. Но искам да кажа, че в момента тези плащания стават буквално в рамките на два-три дни за разлика отпреди години, когато са ставали за много дълго време.
Отлично работи междуведомствената комисия, която е към нашето министерство, отговорна за всички въпроси, свързана с този защитен вид, като там са представители освен на Министерство на околната среда и водите, на Министерството на земеделието и храните, на горски стопанства, на ловни стопанства, учени от БАН, неправителствени организации и те наистина вършат една чудесна работа от две години във връзка с мониторинг на вида, предпазните мерки, информационни кампании. И както казах – в резултат на това имаме може би два или три пъти намаление на нападения срещу стопанства на хора от смолянския регион.
Що се отнася до регулиране на популацията, за тази година в резултат на мониторинга бяха издадени 16 разрешителни, тоест – в началото на годината в резултат на събиране на тази комисия за 16 разрешителни. Доколкото си спомням, до момента е реализиран само един брой. Тоест, няма никакъв проблем в тези текстове, които внасяме.
БОЙКО БОРИСОВ: Аз я аплодирам, защото много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. Намерете разумния баланс и сигурност най-вече на самите хора, защото това е много важно. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час.
 


Тагове: МС, мечки, решение
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg