EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво промени ЕСС 2010 в стойността на БВП?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво промени ЕСС 2010 в стойността на БВП?

mail11:00 | 02.10.2014прегледи 1117 коментарикоментари 0


Системата от национални сметки представя същността на икономическата статистика, като осигурява систематична статистическа рамка за оценка и анализ на икономиката на дадена страна. Данните, получени от рамката на системата от национални сметки, играят съществена роля при формулирането и наблюдението на икономическите и социалните политики.
През юни 2013 г. Европейската система от сметки 2010 (ЕСС 2010) беше публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз с Регламент (ЕС) № 549/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2013 година. Регламентът включва нормативен текст, методологическо ръководство с взаимосвързани правила и връзки за разработване на основните макроикономически показатели с цел осигуряване на сравнение на ниво ЕС и задължителна програма за предоставяне на данни в областта на националните сметки.
ЕСС 2010 представлява международно съпоставима отчетна рамка за систематично и подробно описание на икономиката на дадена страна и връзките й с останалите икономики. ЕСС 2010 осигурява доразвиването на съществуващите концепции, дефиниции и правила на отчитане, което позволява на държавите - членки на ЕС, да произвеждат съпоставима, надеждна и сравнима статистическа информация за техните икономики.
Същевременно заедно с внедряването на ЕСС 2010 държавите членки разработиха и внедриха други промени в данните на националните сметки, свързани с включването на общи препоръки на ЕК за измерване и оценка на нелегалните дейности (наркотици, проституция), подобряване на методите за изчерпателност на данните, нови източници на информация и промяна на базовата година за измерване на темпа на растеж на БВП.
В резултат на внедрените промени равнището на БВП в България в текущи цени за периода 1995 - 2013 г. нараства средно с 4.5%. Основните промени се дължат на: разходи за научна и изследователска дейност, оценка на нелегалните дейности, условен наем на собствениците на жилища, доход в натура, косвено измерени услуги на финансовите посредници, нови източници на данни.


 


Тагове: БВП, ЕСС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg