EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво предстои с Катар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво предстои с Катар?

mail09:15 | 06.06.2017прегледи 1133 коментарикоментари 0


Три страни от Персийския залив (Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства), а също така Египет, Малдивите и Йемен обявиха, че скъсват дипломатически отношения с водещия производител на втечнен природен газ: Катар, предава РИА Новости. Близкоизточното емирство, играещо ключова роля в мюсюлманската политика, беше обвинено в подкрепа на ислямисти и в приятелство с Иран. Сформирана след визитата на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, антикатарска коалиция има намерение да действа решително: да прекрати сухопътните, морските и въздушните връзки със страната опонент. Готвената блокада стимулира ръста на цените на енергоносителите и заплашва да провали Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.
Програмата за изолацията на Катар започна от Саудитска Арабия и нейните съюзници в края на май, като първоначално включваше блокирането на телевизионния канал „Ал Джазира“, за който се подозира, че съдейства на групировка „Мюсюлмански братя“. Тогава на сайта на катарската информационна агенция се появи информация за възможното отзоваване на посланика от Саудитска Арабия и прекратяването на дипломатическите отношения. В нощта на 5 юни стана ясно, че от думите бързо се преминава към дела. Шест страни скъсаха дипломатически отношения с Катар. А едновременно с това Саудитска Арабия, която контролира 40% от доставките на хранителни продукти в емирството, затваря сухопътната граница с него.
Пакетът от антикатарските санкции е формиран по такъв начин, че да нанесе максимална вреда на икономиката на тази страна. Освен от износа на въглеводороди бюджетът на Катар е съставен данъците на авиокомпанията „Катар еъруейс“. Затваряйки въздушното си пространство за нейните самолети, Саудитска Арабия засяга несуровинната част от икономиката на „наказаната държава“.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091