EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво предстои на банките?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво предстои на банките?

mail14:50 | 30.05.2011прегледи 1076 коментарикоментари 0


Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг публикуваха годишния си обзор на българския банков сектор с фокус върху публично търгуваните четири банки – Централна кооперативна банка (ЦКБ), Първа инвестиционна банка (ПИБ), Корпоративна търговска банка (КТБ) и Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Анализът включва преглед с данни към първо тримесечие на 2011 г. на състоянието на активите на банките, кредитиране и депозити, финансовите резултати, ценните книжа в портфейлите на банките и накрая обща и отделни подробни оценки на публично търгуваните банки.
Някои от акцентите в анализа
- Поскъпването на българските акции в началото на 2011 г. беше водено от банковите книжа. Техният ръст повиши в известна степен показателите им за оценка, но все още ЦКБ и КТБ се търгуват на много ниски коефициенти цена/печалба. Анализът показва, че три от публичните банки са все още подценени като акции при сравнение със средните коефициенти за банките в Източна Европа. Само книжата на БАКБ са много близо до стойността, която се получава при това сравнение.
- Анализаторите очакват, че през 2011 г. ще се стабилизира равнището на лоши кредити, което ще доведе до подобрение на финансовите резултати на банките.  Банките все още са предпазливи по отношение на новите кредити, защото осъзнават добре рисковете пред платежоспособността на клиентите си. В същото време равнището на депозитите нараства със значителни темпове. Очаква се банките да привличат все повече пари, благодарение на нарастването на депозитите на фирмите и въздържането на населението от капиталови разходи. Банките ще са принудени да променят политиката си по отношение на лихвите и на кредитите,за да запазят и да подобрят нормата си на печалба. Те няма да саспособни да извършат допълнителни съкращения на разходи, без това да се отрази на основната им дейност.
- Данните в анализа на ЕЛАНА Трейдинг показват, че най-голям дял ценни книжа в портфейлите на банките заемат държавните ценни книжа на България. Финансовите институции пренасочват част от капиталите си през последните няколко тримесечия и към чуждестранни правителствени облигации в евро. Капиталовите Българските банки няма да бъдат засегнати от обезценка на ценни книжа при икономическа или финансова криза в глобален мащаб. Малко вероятно е да отчетат загуби и при преструктуриране на гръцки държавен дълг.
Анализът е публикуван на страницата на отдел "Анализи" тук
 


Тагове: банки, анализ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039