EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво представлява индекс DESI?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво представлява индекс DESI?

mail15:02 | 16.11.2021прегледи 751 коментарикоментари 0


Какво представлява индексът за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото и какво измерва той?  

Индексът за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) е годишен доклад, публикуван от Европейската комисия, който наблюдава напредъка на държавите — членки на ЕС, в областта на цифровите технологии. Той съдържа профили на отделните страни, които да помогнат на държавите членки да набележат областите за приоритетни действия, както и тематични глави с анализ на равнище ЕС в четирите основни области на политиката (и техните 33 показателя):

1 Човешки капитал - Умения за използване на интернет, основни и специализирани умения в областта на цифровите технологии

2 Свързаност - Разпространение на фиксирания широколентов достъп, покритие с фиксиран широколентов достъп, цени на мобилния широколентов достъп и на широколентовия достъп

3 Интегриране на цифрови технологии - Цифровизация на стопанската дейност и електронна търговия

4 Цифрови обществени услуги - Електронно управление

DESI за 2021 г. беше съобразен с Компаса на цифровото десетилетие, който отразява амбициозните цели на Европа в областта на цифровите технологии, както и нейната визия за цифровата трансформация и конкретните цели за 2030 г. в четирите основни точки: умения, инфраструктури, цифрова трансформация на предприятията и на обществените услуги.

В предложената на 15 септември 2021 г. политическа програма Път към цифровото десетилетие се определя нова форма на управление с държавите членки чрез механизъм за годишно сътрудничество между институциите на ЕС и държавите членки, за да се гарантира, че те постигат своите амбициозни цели съвместно. По този начин наблюдението на напредъка към постигането на целите за цифровото десетилетие ще стане част от DESI. Съответно показателите на DESI сега са структурирани около 4-те основни точки на Компаса на цифровото десетилетие.

Докладите по държави в DESI включват обобщен преглед на инвестициите и реформите в областта на цифровите технологии в плановете за възстановяване и устойчивост за всичките 22 плана, които Комисията вече е одобрила. Държавите — членки на ЕС, са поели ангажимент да изразходват най-малко 20 % от заделените за тях средства в Плана за възстановяване и устойчивост за цифрови технологии, като до момента те изпълняват или значително преизпълняват тази цел.

Какви са цялостните резултати на държавите — членки на ЕС, в областта на цифровите технологии според тазгодишния DESI?

Най-значителен напредък в сравнение с миналата година се наблюдава в Ирландия и Дания, следвани от Нидерландия, Испания, Швеция и Финландия. Въз основа на данните от DESI за 2021 г. резултатите на тези държави са също така доста над средните за ЕС като цяло.

Като цяло Дания, Финландия, Швеция и Нидерландия имат най-напредналите цифрови икономики в ЕС, следвани от Ирландия, Малта и Естония. Най-нисък резултат в DESI имат Румъния, България и Гърция.

Основни констатации в DESI за 2021 г. в четирите области

Човешки капитал

Като част от ангажиментите, предложени в Цифровия компас на ЕС за 2030 г., целта по отношение на цифровите умения е до 2030 г. най-малко 80 % от гражданите на ЕС да притежават основни умения в областта на цифровите технологии.През 2019 г. 84 % от хората са използвали редовно интернет, но едва 56 % са имали най-малкото основни умения в областта на цифровите технологии. Голяма част от населението на ЕС няма основни умения в областта на цифровите технологии, но данните се различават между отделните държави: Нидерландия и Финландия са водещи, а България и Румъния изостават. 56 % от населението има цифрови умения, което означава съвсем слабо увеличение (два процентни пункта) спрямо 2015 г. и представлява годишен темп на увеличение от едва 0,9 %. Този темп трябва да нарасне три пъти, за да се постигне целта от 80 % за 2030 г.       

В съобщението относно цифровия компас за 2030 г. се посочва, че броят на специалистите в областта на ИКТ в ЕС следва да достигне най-малко 20 милиона до 2030 г. (спрямо 8,4 милиона през 2020 г.), което съответства на 4,3 % от работната сила. От 2013 г. се наблюдава трайно нарастване, но за да бъде постигната целта, е необходимо темповете да се ускорят. В тази категория изпъкват Финландия и Швеция, където на специалистите в областта на ИКТ се падат съответно 7,6 % и 7,5 % от работната сила.

Свързаност

Цифровият компас за 2030 г. определя също като цел до 2030 г. гигабитовите мрежи да бъдат на всеобщо разположение. Според данните от 2020 г. едва 59 % от домакинствата са свързани с фиксирана мрежа с много голям капацитет (ММГК), която има потенциала да предложи гигабитова свързаност. Покритието с ММГК в селските райони също се е подобрило — от 22 % през 2019 г. на 28 % през 2020 г., но данните сочат, че се запазва голяма разлика между покритието в селските райони и това на националната територия като цяло. Малта, Люксембург, Дания и Испания са европейски лидери при цялостния обхват на ММГК (в тези страни са обхванати над 90 % от домовете). В Гърция обаче по-малко от 20 % от домакинствата има достъп до ММГК.

ЕС цели до 2030 г. всички населени райони да имат 5G покритие. От средата на 2020 г. разгръщането на 5G мрежи с търговски цели започна в 13 държави членки и покритието достигна 14 % на равнище ЕС. Нидерландия и Дания са най-напреднали и вече имат 80 % покритие. Предварително условие за пускането на 5G на пазара е предоставянето на радиочестотен спектър за 5G във всяка държава. До 31 август 2021 г. 25 държави членки вече бяха предоставили радиочестотен спектър в поне една от трите „пионерни“ радиочестотни ленти за 5G.

Интегриране на цифрови технологии

Целта на Цифровия компас на ЕС е до 2030 г. най-малко 90 % от малките и средните предприятия (МСП) в ЕС да използват цифрови технологии на равнище предприятие. Към 2020 г. едва 60 % от МСП са използвали цифрови технологии. Дания и Финландия вече са много близо до целта на ЕС с 88 %, но България и Румъния изостават (33 %).

Втората цел за следващите десет години: до 2030 г. най-малко 75 % от дружествата да използват модерни цифрови технологии като изкуствен интелект (ИИ), компютърни услуги „в облак“ и технологии, използващи големи информационни масиви. Според DESI за 2021 г. предприятията ползват все повече цифрови технологии, но не използват масово модерните цифрови технологии; например едва едно от четири дружества използва ИИ или изчисленията в облак и само 14 % използват големи информационни масиви. В това отношение Финландия и Швеция са водещи при използването на компютърните услуги „в облак“, Малта и Нидерландия — при големите информационни масиви, а Чехия и Австрия — при ИИ.

Цифрови обществени услуги

В Цифровия компас се определя като цел до 2030 г. всички основни обществени услуги за гражданите и предприятията да се предлагат изцяло онлайн. Тези ключови услуги са в най-разнообразни области — от обучение до закупуване на автомобил и започване на стопанска дейност, и много други. 

DESI следи степента на предоставяне на обществени услуги онлайн и държавите членки се оценяват в зависимост от това дали всяка стъпка от дадени ключови услуги може да се изпълнява изцяло онлайн. В това отношение Естония, Дания, Финландия и Малта имат най-високи резултати в DESI, а Румъния и Гърция са с най-ниски резултати.

През 2020 г. 64 % от потребителите на интернет са си взаимодействали с публичната администрация онлайн, в сравнение с 58 % през 2015 г. През последното десетилетие все повече обществени услуги са били предоставяни и онлайн и тази тенденция се ускори по време на пандемията от COVID-19, когато преобладаваха контактите в цифрова среда. Редица държави членки вече са близо до тази цел, но напредъкът е неравномерен между отделните държави членки и в самите тях, като е по-вероятно услугите онлайн да са на разположение повече за предприятията, отколкото за гражданите.

Как са отразени в тазгодишния индекс DESI целите на ЕС за цифровото десетилетие до 2030 г. и как ще бъдат отразявани през следващите години?

11 от 33-те показателя в DESI за 2021 г. измерват напредъка към постигането на някои от целите от цифровия компас. В бъдеще DESI ще се привежда още повече в съответствие с цифровия компас, за да се гарантира, че докладът обхваща всички цели.Като част от структурираното сътрудничество с държавите членки, залегнало в предложението за политическа програма „Път към цифровото десетилетие“, напредъкът към постигането на целите за 2030 г. ще се измерва от основана на DESI система за мониторинг, придружена от годишен доклад за състоянието на цифровото десетилетие, в който Комисията ще оценява напредъка и ще предоставя препоръки за действия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg