EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво предвижда „Годината на Трайков”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво предвижда „Годината на Трайков”

mail16:27 | 16.12.2011прегледи 1013 коментарикоментари 0


Пет ключови реформи в икономиката очерта икономическият министър Трайков на среща на правителството с бизнес средите, съобщава МИЕТ. Премиерът Борисов коментира "2011 беше годината на Дянков, защото трябваше да запазим финансовата стабилност. 2012 ще бъде годината на Трайков".
Енергетика
Според Трайков реформата в енергетиката – секторът, който в предишни години се е възприемал като "черна кутия", достъп до която имат само единици избрани, е водеща за кабинета. Това състояние ще се промени чрез либерализация на газовия и електроенергийния пазар, прозрачни търгове, разширяване на възможностите за собствен добив на енергийни ресурси, изграждане на интер колекторните връзки със съседните държави, чрез които ще се диверсифицират източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси.
Държавната администрация
Промяната на начина, по който държавната администрация гледа на бизнеса, е втората сериозна реформа, която предстои. Министър Трайков обобщи тази промяна с думите "от философията "дойна крава" към философията "предлагане на качествени услуги на минимални цени". Той подчерта, че тази промяна вече е започнала с изпълнението на плана за намаляване на административната тежест. Мерките, предвидени в него, трябва да осигурят намаляване на административната тежест с 20% до края на следващата година. Преди дни МИЕТ оповести резултатите от ново изследване, което набелязва нови мерки в тази посока. Изпълнението им до 2014 година ще съкрати тези разходи за бизнеса с нови 20%, или 313 млн. лева годишно. С нормативна промяна въведохме принципа за разходоориентиран размер на административните такси. Методологията за това ще бъде приета в близките седмици, съобщи министър Трайков.
Европейските фондове
Как се управляват европейските фондове? – с това е свързана третата реформа в портфейла на МИЕТ. Ключов фактор за успешното усвояване на европейските средства е насочването им от принципа "за какво има пари" към принципа "пари за това, от което имат нужда фирмите". Без да се отрича ролята на грантовете, в общия портфейл от механизми за финансиране на компаниите имат място и револвиращите инструменти, подчерта Трайков. Той даде пример с инструмента JEREMIE, по който са създадени специализирани фондове за рисков капитал, които покриват нуждата от финансиране във всички етапи от развитието на дадена компания.
Подземните богатства
Голяма част от работата тук е свършена със създаването на единния орган за управление на подземните богатства, но предстои дискусия за методологията на изчисляване на концесионните такси, отбеляза министър Трайков. По неговите думи таксите трябва да отчитат и конкретния потенциал на съответното подземно богатство в страната – концесия за добив на нефт и газ в Катар не е равнозначна с такава в Черно море, даде пример той. По неговите думи с оглед на все по-голямата значимост на екологичната тема в обществото, може да се помисли дали не е необходимо да се създаде независим орган за контрол на концесиите.
Външноикономическата политика
Външноикономическата политика е петата голяма реформа, по която работи МИЕТ. В момента България има 60 търговски представители в чужбина, които вече се избират с открити конкурси. Въведохме мандатност и променихме начина за оценка на работата им и това създава стабилност и перспектива пред тях, подчерта пред участниците във форума министър Трайков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg