EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво предвижда „Касова отчетност на ДДС"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво предвижда „Касова отчетност на ДДС"?

mail06:40 | 12.08.2013прегледи 1932 коментарикоментари 0


„Режимът „Касова отчетност на ДДС" ще подпомогне малките и средни предприятия, които срещат затруднения при плащане на ДДС към бюджета, в случаите, когато не са получили плащане по фактура от клиентите си на извършените от тях доставки на стоки и услуги". Това заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова по време на представянето на проекта за въвеждането на режима в националното законодателство. Според Петкова сред очакваните ползи от въвеждане на мярката са намаляване на междуфирмената задлъжнялост, подобряване на ликвидността на малките и средни предприятия, намаляване на данъчните измами, при които се използват фиктивни доставчици и фиктивни сделки за неправомерно възстановяване от държавата на ДДС или за намаляване размера на дължимия данък за внасяне.
Режимът предвижда фирмите, които се регистрират по него, да внасят дължимия ДДС към хазната едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка, обясни заместник-министърът. Режимът няма да е задължителен, по него ще могат да се регистрират фирми, регистрирани по Закона за ДДС, с облагаем оборот не повече от левовата равностойност на 500 000 евро за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеци. Фирмите не трябва да са идентифицирани като рискови от органите на НАП, да не им е издаван ревизионен акт и да нямат изискуеми публични задължения, предвиждат от МФ.
МФ предвижда режимът да влезе в сила от 1 януари 2014 г.
За въвеждането на режима в националното законодателство ще се наложат промени в Закона за данък върху добавената стойност и в Правилника за прилагането му. Режимът се прилага в 20 държави-членки на ЕС, като Белгия, България, Гърция, Дания, Словакия и Чехия все още не са го въвели. Регистрацията на фирмите, които ще изберат да се възползват от този режим, ще се извършва чрез подаване в компетентната териториална дирекция на НАП на заявление за регистрация по образец или по електронен път.
Към 1 август 2013 г. просроченият ДДС е 226 млн. лв., а заедно с него има и текущ ДДС, който обикновено е в рамките на 400-450 млн. лв., каза на пресконференцията заместник-министър Петкова. Тя посочи, че държавата се стреми да изчиства просрочения ДДС, защото върху него се дължат лихви, но самите фирми също бавят внасянето на декларирания вече в НАП ДДС и по този начин процесът се забавя. Ето защо данъчните са предприели организиране на срещи с по-големите данъкоплатци, за да намерят начин да получат дължимите суми, без да блокират сметки и да изземват имущество от фирмите, коментираха от финансовото ведомство. За юли е бил възстановен общо 563 млн. лв. ДДС - просрочен и текущ, каза Людмила Петкова.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg