EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво подготвя МС за ски зоните Банско & Витоша?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво подготвя МС за ски зоните Банско & Витоша?

mail10:30 | 13.01.2015прегледи 1362 коментарикоментари 3


Правителството подготвя разширение на ски зона Банско в Национален парк Пирин, както и на ски зона Алеко в Природен парк Витоша, това съобщава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, като се позовава на свои източници.
Както е известно преди дни правителство публично обяви, че прекратява процедурата за разширение на ски зона Банско, подготвена и подписана от правителството на Пламен Орешарски буквално в последните минути на управлението му.
В същото време сегашното правителство твърди, че ще излезе до 15 февруари със собствено решение за концесията по ски зона Банско, която е 60% по-голяма като площ от разрешеното по договор, вместо да развали концесията и да накаже виновните за неспазването й.
В специално решение на Министерски съвет се иска да се разгледат „възникналите проблеми, свързани с изпълнението на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия“.
Неправителствената организация припомня, че концесионерът на ски зона Банско „Юлен” АД видя „проблеми в договора“, след като Министерство на околната среда и водите (МОСВ) доказа с геодезическо заснемане през 2011 г., че концесионерът ползва много по-голяма площ от договорената.
Притеснителното е, че и МОСВ също прие, че вместо „нарушения” на договора вижда „проблеми” в договора. За това свидетелства и анализ на договора, направен от МОСВ в края на миналата седмица. Анализът цели да внуши, че има объркване между площите на концесионната площ и площта на Териториално- устройствения план на ски-зона Банско от 2001 г. Според коалицията „За да остане природа в България” тези площи са съвършено ясни.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви миналата седмица в Банско, че подкрепя изграждането на втора кабинкова линия в ски зоната. Нещо, което той и негови съпартийци заявиха и през 2012 г., месеци преди да подадат оставка и да излязат от властта.
Столична община също се активизира да променя общия си устройствен план, който да улесни разширението на ски зона Алеко в Природен парк Витоша, попадаща на територията на София.
Междувременно през тази седмица различни министерства организират срещи с неправителствени организации, свързани с развитието на ски спорта в България. Опасенията са, че обикновено такива срещи се представят от политиците като обществен диалог, но наличието на предварително взето политическо решение превръща тези срещи в параван за нечистите задкулисни сделки между властта и олигархични кръгове.
Инвестиционните намерения за разширяване на ски зона Банско например не се базират нито на пазарни проучвания, нито на заетостта на хотелите в Банско, която е под 25% на годишна база, нито от промените в климата, които са очевидни за всички. Те няма да създадат устойчиви работни места в Банско, където целият обслужващ състав през пролетта и лятото мигрира, припомнят природозащитниците.
Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че Национален парк Пирин и Природен парк Витоша са преди всичко защитени територии. Това какво може да се случва в тях зависи от законовите ограничения и до известна степен от плановете им за управление, които се поръчват и одобряват от правителството.
В момента тече актуализация и на двата плана за управление, които се извършват със средства на европейските и българските данъкоплатци. Плановете се изготвят от фирма, близка до българския собственик на банка, която на практика притежава ски зоните на Банско и Алеко. Банката на два пъти получи милиардна финансова инжекция с пари на данъкоплатците, за да бъде поддържана ликвидна, отбелязва коалицията „За да остане природа в България”.

 


 
Коментари
 
НиКи - 13-01-2015 г. 11:53:34

В сегашния си вариант ски зоните не могат да поемат капацитета от туристи, в неделя беше нещо страшно. Трябва ли да се бутаме и изнервяме вместо да се развиваме?

xtf - 13-01-2015 г. 17:06:06

Планината не може да поеме толкова туристи, колкото имаше в неделя. Разширяването на зоните ще има същия резултат, както на Черно море, където плажовете и водата стават все по-неизползваеми. Колкото и да ни се иска, в един момент трябва просто да се ограничаваме.

Иван - 14-01-2015 г. 10:05:57

Твърдо съм за нови писти и лифтове, но така,че това да не е свързано с унищожаване на гори, както например това може да стане на Витоша над Алеко.Освен това съм против нови строежи на хотели и всякакви подобни в планините.Другото което трябва да се направи е да се задължат концесионерите на ски писти да поддържат затревяване и облагородяване на районите около тях.По този начин тези места ще са красиви и през лятото и през зимата.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg