EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво пише в доклада на Ромпой?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво пише в доклада на Ромпой?

mail11:10 | 07.12.2011прегледи 504 коментарикоментари 0


Президентът на ЕС Херман ван Ромпой предлага да се отвори пътят към създаването на еврооблигации в еврозоната в проект на доклада, който ще бъде предложен на ръководителите от ЕС на срещата им на високо равнище в четвъртък и петък, предаде AFP. Текстът е подготвен заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В него се посочва вариантът в дългосрочна перспектива да се напредва към общото емитиране на дългови книга (идея, на която Германия се противопоставя) в замяна на твърдо укрепване на бюджетната дисциплина и определянето на строги правила.
По-строг контрол на фискалната политика в еврозоната може да бъде постигнат чрез незначителни и бързи корекции в договора за ЕС, отбелязва председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в междинния доклад, предаде Reuters. Целта е да бъде постигнат "нов фискален пакт", който по-стриктно обвързва страните членки на еврозоната с правилата за бюджетния дефицит и държавния дълг - стъпка, която може да осигури на Европейската централна банка (ЕЦБ) възможност да ускори изкупуването на суверенни облигации. Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги използва израза "нов фискален пакт" в реч пред Европейския парламент. "Придвижването на еврозоната към истински икономически съюз изисква допълнителни стъпки от гледна точка на интеграцията към "нов фискален пакт"", се посочва в доклада на Ромпой. "За да възстановим доверието на пазарите в еврозоната и да гарантираме политическата устойчивост на механизмите за солидарност, е жизнено важно да засилим надеждността на нашите бюджетни правила (равнища на дефицита и дълга) и да гарантираме пълното им спазване", се допълва в документа. В доклада, изготвен след седмица на интензивни консултации с всички лидери от ЕС, Ромпой също така предлага постоянният спасителен фонд в еврозоната - Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ) - да получи банков лиценз, който потенциално ще му осигури достъп до огромната ликвидност на ЕЦБ. Предлага се също процедурите по вземане на решения в ЕСМ да съответстват по-пряко на практиките в МВФ, както и да бъде преразгледан сегашният таван от 500 млрд. евро за капацитета на този механизъм.
Договорите на Европейския съюз може да бъдат променяни, без да бъдат подлагани на политическо рискованата процедура на национална ратификация, се посочва в доклад на президента на ЕС Херман ван Ромпой, съобщи DPA. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози подчертаха в понеделник нуждата от внасяне на изменения в договорите, за да бъде наложена по-голяма бюджетна дисциплина в еврозоната и по този начин да се възстанови доверието в пазара на затъналия в дългове паричен съюз. Докладът, състоящ се от пет страници, отбелязва, че
ограничени реформи на еврозоната може да бъдат въвеждани чрез изменение на Протокол 12 от Лисабонския договор, което ще се нуждае само от "единодушно решение" на 27-те лидери на ЕС след "консултация" с Европейския парламент и ЕЦБ. "Това решение не изисква ратификация на национално ниво. По този начин тази процедура може да доведе до бързи и значителни промени", пише в документа. В доклада, изготвен след седмица на интензивни консултации с всички лидери от ЕС, Ромпой също така предлага постоянният спасителен фонд в еврозоната - ЕСМ - да получи банков лиценз, който потенциално ще му осигури достъп до огромната ликвидност на ЕЦБ. В отделно писмо Ромпой посочва, че на двудневната среща в Брюксел, която започва късно в четвъртък и продължава в петък, ще присъства президентът на ЕЦБ Марио Драги, върху когото се прилага силен натиск да направи повече, за да помогне за преодоляване на кризата в еврозоната. Ромпой заяви, че европейските лидери ще обсъдят също енергийната политика на ЕС, подписването на споразумението за присъединяване на Хърватия, перспективите за членство на Черна гора и Сърбия, както и кандидатурата на България и Румъния за членство в Шенгенската зона.
 


Тагове: ЕС, Ромпой, доклад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162