EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво означава “потребител-производител”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво означава “потребител-производител”?

mail10:15 | 13.06.2019прегледи 904 коментарикоментари 0


Граждани и представители на дребния бизнес настояха за децентрализация на енергийната система в полза на отделните хора, общности, квартали, общини. Те поискаха да се въведе ясна и стабилна законова рамка, която да регламентира правата на хората сами да произвеждат, консумират и продават енергия от възобновяеми източници.

Тодор Тонев от Асоциацията на българските черноморските общини обобщи по време на дискусия във Варна, че е крайно време в законодателството “да се въведе понятието “потребител-производител”, което да регламентира статута на хората, които са инсталирали или биха желали да инсталират системи за производство на енергия от възобновяеми източници в имотите си”. Той допълни, че общини като Варна също имат голям потенциал да използват възобновяема енергия, например с фотоволтаици на покривите си, и така да спестят огромни разходи.

Илиян Илиев, който също е поставил подобна инсталация в дома си, допълни, че “е необходимо да се въведат и понятията “нетно отчитане” и “виртуално нетно отчитане”. Така с въвеждането на тези три понятия в нормативната уредба би се поставила стабилна основа, която освобождава хората от вменената бюрократична тежест лично да се отчитат всеки месец, всяко тримесечие и да плащат по-високи данъци и такси.

“Потребител-производител” (prosumer от английски) са хората, които произвеждат енергия за собствени нужди, а излишъка продават, връщайки го обратно в мрежата и повишавайки сигурността ѝ.

Нетното отчитане предвижда към сметките на тези хора да се смята само разликата от консумираното и продаденото за дълъг период, например на годишна база. Тоест, ако през лятото произведената енергия няколко месеца е била в повече и потребител-производителят е продавал излишъка през мрежата, а зимните месеци е черпил повече от нея, за да покрие нуждите си, то изравняването да се случва за разликата през целия период.

Виртуалното отчитане пък се отнася за случаи, когато човек живее например в апартамент в града, но има и къща на село, където има ВЕИ инсталация. В апартамента човекът черпи енергия от мрежата и сметките му растат, но в къщата потребление няма - само производство на енергия. Ако двете партиди се обединят, това позволява да се смята разликата от двата имота.

“В Европа тази практика вече е широко разпространена. Например в Гърция все повече хора, общности и дори общини инвестират в системи за възобновяема енергия. Там правителството и разпределителните дружества насърчават тази тенденция, като облекчават процедурите от административна и техническа гледна точка”, обясни Игнасио Наваро, координатор на проекта “Европейски енергиен преход” на “Грийнпийс”.

Участниците се обединиха около тезата, че планираните отказ от въглищата и справедлив преход към възобновяеми енергийни източници са крайно необходими за страната и за справянето с климатичната криза. Що се отнася до децентрализацията на енергийната система, тя ще направи системата много по-стабилна, ще намали загубите по трасето и ще подсили енергийната независимост на България.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg