EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво обещаха служебните министри?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво обещаха служебните министри?

mail07:20 | 14.03.2013прегледи 614 коментарикоментари 0


МФ
„Работихме последните 4 г. в много тежки условия, особено в рамките на ЕС, но възстановихме финансовата стабилност, която беше позагубена през 2009 г. и беше важно да се запази по време на кризата". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков при представянето на новия министър на финансите Калин Христов. Министър Калин Христов заяви, че ще се изпълнява бюджетът, който е приет, в него има значително увеличение на разходите - ръст с 14%, спрямо предходния бюджет. „Приоритет ще бъде максималното изпълнение на приходната част на бюджета, ще има стабилност в приходните агенции НАП и Агенция „Митници", така че да имаме пълна мобилизация" - каза още министърът. „През последните 15 г. познавам всички финансови министри и съм работил с тях, ще има приемственост, хората трябва да имат възможност да работят спокойно" - допълни още Христов. Министерството на финансите ще продължи да води прозрачна политика, за да няма несигурност в обществото.

МИЕТ
В следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, посочи новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церемония по приемане на поста в МИЕТ. Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а със създаване на по-добър продукт, каза Василев. Обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, каза Асен Василев. Важно е обаче да се направи международен одит в енергетика, да се видят реалните проблеми там, за да има информиран дебат в обществото за нужните промени, посочи Василев.
Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза новият икономически министър. Само с ниски цени доходите няма как да се повишат. През 2002 година заплатите в ИТ бизнеса беше 600 лева, а сега е 2500 лева. Това стана, не защото цените ни бяха ниски, а защото правим по-добри продукти, подчерта Василев. Първата роля на държавата е да не пречи, а да улесни бизнеса.
Делян Добрев, икономически министър от кабинета на Бойко Борисов подари на Асен Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори. Делян Добрев каза, че с Асен Василев са обсъдили приключването на конкурса за блок "Терес" в Черно море за проучване на природен газ. Очакваме в края на май да сключим договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев. Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, допълни той. В близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух" в Черно море, каза Добрев. Помолих Асен Василев да ме покани в кораба, където ще се извършват проучванията, защото това е много вълнуващо събитие, допълни Добрев. Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Хубаво е да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е
задача за един-два месеца, каза Добрев.

МРРБ
Ежедневното наблюдението върху големите инфраструктурни проекти по ОП "Транспорт", запазване на темповете в усвояване на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и продължаване на договарянето за новата оперативна програма, отпечатването и предаването на избирателните списъци посочи за приоритети в работата си вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. Познавам министерството, екипа и ми остава само да се запозная по-подробно със случилото се за последната една година, каза тя на церемонията по предаване на поста. Важна ще бъде също и работата в сферата на енергийната ефективност както в жилищни сгради, така и за малките и средни предприятия, каза още министър Захариева.
Досегашният министър Лиляна Павлова предаде отчета за свършеното от МРРБ през периода от юли 2009 г. до сега и изрази надежда работата да продължи в духа на приемственост.

МТИТС
Плавният и спокоен преход към парламентарните избори, без сътресения в администрацията и търговските дружества е една от целите на новия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев. Той обяви това на церемония по предаване на управлението на министерството. “Нищо няма да спирам, всичко започнато ще се движи на максимални обороти“, добави Кристиан Кръстев.
Досегашният министър Ивайло Московски коментира, че Кристиан Кръстев е доказал професионализма си след години работа в сферата на транспорта, което е предпоставка, че ще изгражда стабилността на системата и ще продължи започналите проекти.
Служебният министър заяви, че ще разчита досегашният заместник-министър Валери Борисов да остане в новия екип, ако кандидатурата му бъде одобрена от служебния премиер Марин Райков. Жена ще бъде определена за втори заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията до края на седмицата.
На въпрос какви стъпки ще предприеме в БДЖ, новият министър посочи, че срокът за приватизация на дружеството е удължен с 16 дни и той лично няма да допусне продажба на безценица.

МТСП
Промените в пенсионната система са най-сериозната реформа в социалната сфера, извършена по време на мандата на правителството на премиера Бойко Борисов. Тя ще позволи увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г. без дефицит в системата на Националния осигурителен институт, каза досегашният министър Тотю Младенов на церемонията по предаването на поста на Деяна костадинова. Той отчете увеличение на разплащанията към бенефициенти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” от 40 млн. лева през 2009 г. на 869 млн. лева към 12 март 2013 г.
За първи път държавата дава възможност на общините да правят социална политика, обяви Младенов. Над 120 000 лица работят в общините и частния бизнес по мерки и схеми на МТСП, назначени са и 18 500 лични асистенти, които се грижат за 35 000 нуждаещи се. Процесът на деинстуционализация също бе сред приоритетите на досегашното правителство. В страната вече има 1800 приемни семейства, над 50 общини имат изградени общностни центрове за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години. Разкрити са допълнителни 1800 места в детските градини.
Тотю Младенов и Деяна Костадинова са единодушни, че в работата в социалната сфера трябва да има приемственост и добрите практики трябва да продължат.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова очерта приоритетите си през краткия си мандат. До седмица ще бъде направен преглед на резервите в бюджета, които ще бъдат използвани за подкрепа на най-уязвимите групи от обществото. Кои ще бъдат те, ще стане ясно след уточняване на финансовите възможности.
Министър Костадинова гарантира, че няма да бъде нарушен ритъмът в извършването на социалните плащания – пенсии, обезщетения и помощи, както и ускореното усвояване на средства по ОП РЧР. Служебното правителство ще изпълни поетия ангажимент за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г.
Политиката на субсидирана заетост ще продължи, тъй като тя е неизбежна в условия на криза. Едновременно с това обаче вниманието ще се фокусира и към групата безработни с по-висока квалификация, тъй като именно тези хора крият потенциал за икономически растеж.
Деяна Костадинова посочи като свой приоритет и възстановяването на тристранния диалог. В качеството си на вицепремиер тя ще оглави Националния съвет за тристранно сътрудничество.

МОСВ
Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов встъпи в длъжност, заявявайки готовността си да работи в конструктивен диалог с гражданските организации и да създаде консултативен съвет в отговор на обществените очаквания и искания. Като приоритет на цялото правителство служебният министър определи запазване на ефективното и стабилно функциониране на институциите и изрази убеждение, че за МОСВ тази задача няма да е трудна в отговор на думите на ексминистър Караджова: „Оставям силен екип от професионалисти, които ще са вашите стълбове”.
«От министерство с изключително много проблеми, което поех в средата на 2009 г., в момента във ведомството има ред и стабилност”, каза още Нона Караджова при символичното предаване на ключа на министерството. „Ще имате много трудната задача да пазите баланса между икономическото развитие и околната среда”, добави тя и изрази готовността си за съдействие на новия министър.
 

МЗХ
Хамбарите са пълни, нямаме задължения към никого, преговорите за бъдещето на Общата селскостопанска политика вървят успешно. От 15 млрд. евро, които България ще усвои през следващия програмен период 7,5 млрд. евро са за земеделие. Оставяме една сигурност по отношение на безопасността на храните и реформиран горски сектор, каза Мирослав Найденов при предаването на поста на проф. Иван Станков.
Един от важните приоритети на служебния министър ще бъде отстояването на позицията на България за новата ОСП. Министър Станков посочи, че е необходимо да се направи още за овощарството, лозарството, още за всички форми на животновъдството, както и за развитието на биоземеделието и планинското земеделие.
Д-р Найденов посрещна новия министър с погача и шарена сол за добре дошъл. Той му подари химикалки, с които да подписва важните документи, икона на св. Георги Победоносец и рамка, в която по традиция в галерията на МЗХ се поставя портрета на всеки министър след края на мандата му. Той припомни, че е възпитаник на Тракийския университет, на който проф. Станков е ректор и в това вижда символика.
 

Текст и снимки: ведомствата


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg