EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво не знаем за дебитните карти?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво не знаем за дебитните карти?

mail09:00 | 30.05.2014прегледи 3350 коментарикоментари 0


80% от потребителите у нас посочват, че използват активно една или две дебитни карти, а повечето от тях притежават такава карта вече повече от 5 години (83%). Това показва проучване на финансовия портал moitepari.bg Превод на трудовото възнаграждение от работодател е основната причина, поради която притежателите на дебитни карти ползват този инструмент (45%). Друг значим фактор за избора на дебитна карта е по-голямата сигурност, без да е нужно да се носят пари в брой (21%). Най-нисък е делът на онези, които виждат в дебитната карта възможност да управляват по-добре средствата си и да получават възвръщаемост от тях (1%).
Ползващите дебитна карта не са запознати с размера на лихвата, с която се олихвява сметката по картата им (43%). Анкетираните подценяват дохода, който може да бъде получен по сметка, свързана с картата. Тези, които ползват дебитна карта свързват продукта повече с разход (за теглене на суми в брой, за покупки, за поддържане на сметка и т.н.). В същото време съществуват дебитни карти, чиито сметки се олихвяват с висока лихва, която може да достигне 3.5% годишно. Лихва с такъв размер е почти равностойна на лихвите при депозитните банкови продукти и затова не следва да бъде пренебрегвана, съветват от финансовия портал. Немалка част (31%) от отговорилите не знаят, че сметката им изобщо се олихвява.
Тегленето на суми в брой е посочено като най-често ползваната характеристика на картите (56%). 52% от притежателите на дебитни карти теглят суми в брой от 2 до 5 пъти месечно. Тези суми варират между 301 лв. и 400 лв. при една трансакция (30%). 400 лв. е максималният дневен лимит за теглене на пари в брой, който предлагат повечето банки, издатели на дебитни карти. Очаквано, болшинството от отговорилите заявяват, че теглят суми в брой от банкомат на банката, която е издала картата (73%), като в този случай таксата варира между 0 и 0,40 лв. (63%). Обезпокояващ обаче е фактът, че цели 22% от отговорилите не знаят каква e таксата за теглене в този случай. Много картодържатели не са запознати с размера на таксата при теглене на суми от банкомат на други банки (38%). Едва 40% от анкетираните правят покупки на стоки и услуги в търговски обекти чрез ПОС терминал. Kартодържателите ползват дебитната си карта по този начин между 2 и 5 пъти месечно (32%), а стойността на покупките обикновено е до 50 лв. (20%) и от 51 до 100 лв. (20%).
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg